In deze eerste aflevering gaat Bas Heijne in op de veranderingen die zich de afgelopen dertig jaar hebben voorgedaan. Wat heeft de vooruitgang ons gebracht?

Het beeld dat Heijne van de mens heeft wankelt al een tijdje. Dat komt echter volledig op losse schroeven te staan tijdens de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015. Op dat moment verblijft hij in Parijs en kort nadat de berichten op zijn telefoon zijn binnengekomen, is hij ter plaatse. Daar verdwijnt bij hem voorgoed het wereldbeeld waarmee hij is opgegroeid.

Vele andere aanslagen volgen. De oude Verlichtingsidealen zoals vrijheid, gelijkheid, het belang van democratie, gemeenschapszin en empathie worden door populisten afgedaan als naïeve beloften. In Rusland en Turkije staat ‘de sterke man’ stevig aan het roer. Met Trump en Brexit is de nieuwe wanorde compleet.

In deze aflevering gesprekken met onder anderen bioloog en neurowetenschapper Robert Sapolsky, schrijver David Van Reybrouck, Charlie Hebdo-journaliste Zineb El Rhazoui, historica en journaliste Anne Applebaum, antropoloog en terrorisme-expert Scott Atran.

Meer Onbehagen