In deze aflevering: Frank Okker over avonturier Gerret Pieter Rouffaer, Chris van der Heijden over ‘mediatisering’ en Nelleke Noordervliet over parallellen tussen Multatuli en Tinkebell.

Uitzending: woensdag 4 maart, 19.00 uur, NPO Radio 5

Te gast is Frank Okker over de biografie ‘Rouffaer, de laatste Indische ontdekkingsreiziger’. Avonturier Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928) was verzamelaar, antropoloog en een groot liefhebber van Multatuli. Om de dood van zijn zus te verwerken, ging hij op reis naar Nederlands-Indië. Hij bleef daar uiteindelijk vijf jaar wonen en keerde talloze malen terug. Rouffaer verzamelde talloze Aziatische boeken, kaarten en voorwerpen voor het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) die vandaag nog steeds een rol spelen in wetenschappelijk onderzoek. Frank Okker schreef eerder boeken over Willem Walraven en Madelon Székely-Lulofs.

Chris van der Heijden over ‘mediatisering’.

Heel ons leven is gevuld met dingen die met ‘media’ te maken hebben. Het is als de lucht die we ademen, we zien het nauwelijks meer. Identiteit, sociaal contact, spel, commercie, het is allemaal media-gerelateerd, veel sterker dan ooit. Wat betekent dat voor ons ‘zijn’?
Chris van der Heijden is historicus

Nelleke Noordervliet over parallellen tussen Multatuli en Tinkebell
Soms laten kunstenaars hun ‘hart van goud’ spreken. Multatuli nam het in zijn Idee 449 op voor de weduwe Pruimers-van Dedum, die er van beschuldigd werd een ‘onecht’ kind op de wereld te hebben gezet. Later moest hij zijn oordeel op basis van nieuwe feiten terugnemen. Ook kunstenares Tinkebell nam het aanvankelijk op voor een uitgezette Afghaan. Zij ging zelf in Afghanistan op zoek naar hem. Eenmaal daar bleken ook deze feiten toch anders te liggen.
Ze maakt er nu – net als Multatuli destijds - een ‘kunstproject’ van.
Nelleke Noordervliet is schrijfster

Voor meer OBA Live kijk op www.obalive.nl