‘Ik ben erg benieuwd of ik nog een visa krijg om naar China te gaan,’ stelt Ardi Bouwers, sinoloog en expert in China communicatie. Ze is niet de enige. Toegang tot China ontzeggen is dé manier waarop de Chinese autoriteiten proberen kritische onderzoekers te stoppen. Academici die zich bekommeren om de situatie van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang of op andere manieren kritisch zijn op de Chinese autoriteiten lopen risico om niet meer het land in te mogen. Zo zijn inmiddels sancties ingesteld tegen meerdere China-kritische academici, waaronder de Britse Jo Smith-Finley, die zich kritisch heeft uitgelaten over de situatie rondom de Oeigoeren. Deze academici mogen niet alleen het land niet meer in, het wordt Chinese universiteiten ook verboden nog langer met hen samen te werken.
Wanneer je onderzoek doet naar Xinjiang, zijn er risico's, weet ook Björn Alpermann. De Duitse hoogleraar is verbonden aan de Universiteit van Würzburg. ‘In 2004 kwam er al een belangrijk boek uit waarin stukken stonden van meerdere academici over Xinjiang. Al die academici hadden later problemen met het verkrijgen van een visum om naar China te gaan,’ zegt hij. Het laat volgens Alpermann zien dat de regio al langer een gevoelig onderwerp is, zelfs voordat de zogenaamde heropvoedingskampen voor Oeigoeren bestonden. Zijn nieuwe boek, een overzicht van de complexe situatie in Xinjiang, is naar zijn weten de eerste Duitstalige academische publicatie over dit onderwerp in 20 jaar. Dat dit zo lang heeft geduurd, is volgens Alpermann ook een teken aan de wand dat het onderwerp gevoelig ligt.
Het weigeren van een visum blijkt een effectief pressiemiddel. Maar hoe komt dat? Alpermann legt uit dat het funest voor je carrière kan zijn als je als sinoloog China niet meer in kan. Zeker voor jonge academici. ‘Wanneer je beginnend onderzoeker bent, moet je eerst zelf onderzoek doen in China om jezelf te bewijzen in het veld,’ stelt hij. ‘Aan de hand van de publicaties die je daarover maakt, kan je uiteindelijk een vaste aanstelling krijgen op een universiteit. Zonder onderzoek kom je daar niet. Dat maakt het risico om zich uit te spreken voor beginnende academici in het bijzonder erg groot.’