Vanaf zondag 19 juni zendt HUMAN elke week een nieuwe aflevering uit. De afgelopen maanden onderzochten onze makers meerdere onderwerpen waarbij beeld en werkelijkheid een cruciale rol spelen: Anne Frank, politiegeweld, adoptie en Gazprom.

Het verraad van Anne Frank

Zondag 19 juni om 22:20 op NPO 2

Begin dit jaar wijst een Nederlands coldcaseteam, een Joodse notaris aan als de verrader van Anne Frank. Het is wereldnieuws. Maar twee maanden later haalt de Nederlandse uitgever het boek over het onderzoek uit de handel, na vernietigende kritiek van deskundigen. Wat is het verhaal achter de opkomst en ondergang van dit omstreden boek?

Te kijk gezet - Politiegeweld

Zondag 26 juni om 22:20 op NPO 2

Bij de demonstraties tegen de coronamaatregelen van de afgelopen jaren werden agenten vrijwel constant gefilmd. Livestreamers en demonstranten legden elk moment vast. Met name de fragmenten van politiegeweld werden veelvuldig gedeeld. Maar laten die beelden wel het hele verhaal zien? En met welk doel worden de video’s verspreid?

In het belang van het Kind

Zondag 3 juli om 22:08 op NPO 2

Onlangs besloot Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming om adopties uit het buitenland weer toe te staan. Critici vinden dat Nederland hiermee juist onmiddellijk moet stoppen. De misstanden in het adoptiesysteem zouden worden overvleugeld door een onterecht geschetst beeld dat adoptie in het belang van het kind zou zijn. De voorstanders menen aan de andere kant dat een klein groepje critici te veel aandacht krijgt en dat dit adoptie in een te negatief daglicht stelt. Welke beelden domineren het debat? Hoe worden ze gebruikt in de lobby door voor- en tegenstanders?

Hup Gazprom, hup

Zondag 10 juli om 22:08 op NPO 2

President Poetin betaalt zijn oorlog tegen Oekraïne met de verkoop van gas. Een hoofdrol wordt daarbij gespeeld door gasbedrijf Gazprom. De Russische staatsonderneming is voor Europese voetballiefhebbers geen onbekende. Gazprom spekt nu de oorlogskas, maar sponsorde de afgelopen jaren met tientallen miljoenen euro’s voetbalclubs en de UEFA. Wat was de strategie van Gazprom? Waarom ging het betaalde voetbal met de Russen in zee? En welke rol speelden voetbaljournalisten en Nederlandse bondsbestuurders?