Een film van Reber Dosky tijdens het Zapp Echt Gebeurd weekend

Zondag 8 maart 2015, 14.20 uur bij ZAPP op NPO 3

De vriendschap tussen tieners Vera en Arbesa wordt behoorlijk op de proef gesteld als Arbesa met haar familie wordt uitgezet en teruggestuurd naar Kosovo. Vera probeert het contact te onderhouden via Skype en telefoon, maar het liefst zou ze haar hartsvriendin weer ontmoeten. Het feit dat die het heel moeilijk heeft met haar nieuwe, onbekende thuis maakt de scheiding nog zwaarder.

Filmmaker Reber Dosky volgt Vera in haar nieuwe BFF-loze leven. De communicatie met Arbesa bestaat vooral uit luchtige gesprekjes. Om haar voor een vakantie naar Nederland te halen probeert Vera een visum te regelen. Ze zet een actie op gang en zoekt zelfs hulp in de Tweede Kamer.
Een film over een diepe vriendschap tussen twee tienermeisjes en over hoe ontwrichtend de gevolgen kunnen zijn van uitzetting van illegale kinderen.

Reber Dosky werd tijdens een vluchtpoging van zijn ouders in 1975 geboren in de bergen van Koerdistan (Noord-Irak). De naam Reber, die ‘gids’ betekent, kreeg hij van zijn opa - een verantwoordelijkheid die hij vandaag de dag nog steeds voelt en die hij in zijn films tot uiting wil brengen.

Zapp Echt Gebeurd op NPO 3

Kijk zaterdag 7 en zondag 8 maart om 13.10 uur naar Zapp Echt Gebeurd op NPO 3. Acht bijzondere jeugddocumentaires, waarvan maar liefst zeven televisiepremières. Daarnaast wordt de allerbeste jeugddocumentaire van 2014 opnieuw uitgezonden.

Varend op een boot door de Rotterdamse haven praat Pieter Hulst met alle hoofdpersonen uit deze documentaires over de thema’s van de films en hoe het is als er een film over je wordt gemaakt.