Op maandag 23 maart hebben wij, Rick Josten en Jonathan ten Broeke, stage gelopen bij zowel De Vloer Op Junior als De Vloer Op: een geweldige ervaring.

We zijn twee middelbare scholieren van het College Hageveld (Heemstede) en als vierdeklassers moesten we een maatschappelijke stage volgen. Een stage bij De Vloer Op leek ons een hele leuke. We hebben van de stage een heleboel geleerd en hebben hele leuke ervaringen opgedaan. Hieronder vertellen wij daar meer over!

Onze stage begon in het Humangebouw in Amsterdam waar we onze stagebegeleidster, Rowan Olierook, ontmoetten. Als voorwerk hadden we een paar De Vloer Op-opdrachten gemaakt, die we hebben besproken en herschreven. Verder maakten we een plan van aanpak voor hoe we de social media (Twitter en Facebook) tijdens de opnames wilden inzetten om het (thuis)publiek op de hoogte te houden.
Zes dagen later was het zo ver. In het Bimhuis in Amsterdam mochten we aanwezig zijn bij de voorbereidingen van de opnames van De Vloer Op Jr. én De Vloer Op. Om te beginnen hielpen we met het plaatsen van de rekwisieten. We vonden het indrukwekkend hoeveel dit er wel niet waren!

Daarna, rond 15 uur, ontvingen we het publiek voor De Vloer Op Jr. Daarna konden we genieten van het spel van de jonge acteurs en actrices. We pakten onze laptops erbij en luisterden goed naar de spelers voor citaten die we konden gebruiken in onze posts en tweets. Wij waren erg onder de indruk van het sterke spel van de acteurs en actrices. Achmed Akkabi en Stefan de Walle speelden ’s middags ook mee met de Vloer Op Jr. en deden het eveneens erg goed.
Toen De Vloer Op Jr. was afgelopen kregen we de gelegenheid om een van de spelers te interviewen, te weten Amber Woortman. Ze vertelde onder andere dat toen ze aan De Vloer Op Jr. begon ze eigenlijk alles op safe speelde, maar dat ze nu veel zelfverzekerder is. Vorige week pakte ze bijvoorbeeld een pistool toen ze een scène met Nils Verkooijen deed.

Na een eetpauze bereidden we ons voor op de avondopnames. We ontvingen opnieuw het publiek. Het afstrepen van de gastenlijst was best een klus, maar doordat iedereen zijn bevestigingsmail had meegenomen ging het toch nog redelijk snel.
Nadat iedereen in de zaal zat ging het dan allemaal gebeuren. Eva Van der Gucht, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Sanne den Hartogh en debutant Teun Luijkx stonden nu op het toneel. Het was het begin van een geweldige De Vloer Op-avond. Weer hielden we de hilarische uitspraken bij van de acteurs en actrices voor Twitter en Facebook. Om 23 uur kwam een einde aan de avondopnames.

We vinden het erg knap dat De Vloer Op met een paar camera’ s, wat lampen, een speelvlak met een heel simpel decor zo’n leuk programma kan opleveren. Het decor bestaat vaak alleen maar uit twee stoelen, niks spectaculairs dus en toch slagen de acteurs en actrices erin om je zo geweldig te amuseren. Niet alleen wij waren enthousiast, maar ook het publiek. Zelfs de acteurs en actrices waren tevreden. Na afloop kregen we een heleboel positieve reacties binnen van zowel het publiek in het Bimhuis als van de mensen thuis. Je realiseert je pas hoeveel mensen met de social media bezig zijn als je in een korte tijd zoveel reacties binnenkrijgt.
Het was geweldig om de opnames ‘on stage’ te zien. Tot nu toe hebben we De Vloer Op alleen op televisie gezien, maar dit is toch een totaal andere ervaring. Wat mij betreft mogen de opnames van De Vloer Op wel vaker zijn, en lopen wij hier vaker stage!
Jonathan ten Broeke (15 jaar) en Rick Josten (15 jaar).