Socrateslezing van Louise Fresco

Donderdag 24 juli 2014, 14.15-15.00 uur op Nederland 2

"De sleutel tot duurzaamheid is een beter begrip van hoe plant, dier en mens genetisch functioneren.”

Dat zegt Louise Fresco in 'De Nieuwe Zijderoute', de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond, die zij op 17 november 2013 uitsprak in Amsterdam. Fresco sprak deze lezing uit ter afronding en onderbouwing van de eerste uitzending van de zesdelige serie Fresco’s Paradijs.

Louise Fresco gaat in op het heden en verleden van de productie van ons voedsel. Met als rode draad de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de toenemende wereldbevolking voeden zonder de aarde te veel te belasten?

De Nieuwe Zijderoute

De Zijderoute van de toekomst is er een van ontdekkingen, niet van paleizen of afgelegen landstreken, maar wel van de onmetelijke rijkdom aan kennis die de natuur biedt. Genetische kennis is ons laatste vergezicht. Duurzaam produceren betekent zo zorgvuldig mogelijk omgaan met water, bemesting, bestrijdingsmiddelen en groeibevorderaars. Dat geldt altijd, of het nu grote of kleine boeren betreft. Het vereist de zucht naar avontuur en de moed van de oude reizigers langs de Zijderoute net als de onorthodoxe visie van de Russische botanicus Nikolaj Vavilov 1887-1943). Hij reisde naar het gebied rond de Middellandse Zee om zaden te zoeken voor de Sovjet-Unie, waar honger en lage opbrengsten aan de orde van de dag waren. Hij was ervan overtuigd dat de voedselproductie alleen door genetische verbetering veilig te stellen was. Hij werd door Stalin ter dood werd veroordeeld.

De route van de toekomst is een tocht die oost, zuid en west samen moeten ondernemen, meent Fresco: “ Dit is mijn zijderoute, mijn paradijs: een aarde waarop iedereen voldoende en gevarieerd kan eten, waar eten op zo duurzaam mogelijke wijze geproduceerd wordt op basis van de beste wetenschappelijke inzichten, waar we goederen, mensen en kennis uitwisselen, durven te leren van onze fouten en de moed hebben te verder te kijken dan het bekende en het vertrouwde.”

De uitzending van de Socrateslezing ‘De Nieuwe Zijderoute’ vormt de inleiding van de herhaling van de zesdelige Human-serie Fresco’s Paradijs. De Socrateslezing wordt sinds 1984 georganiseerd door het Humanistisch Verbond. Elk jaar geeft een originele denker commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief.