De 34ste editie van het Nederlands Film Festival wordt geopend met de première van de thriller ‘Bloedlink’. Deze publieksfilm van Gouden Kalf-winnaars Joram Lürsen (regisseur) en Frank Ketelaar (scenarioschrijver). Daarna zal Utrecht tien dagen lang als de filmhoofdstad van Nederland fungeren.

Tijdens het festival zijn er zeven films van Human te zien, waaronder een aantal gegadigden voor een Gouden Kalf:

Wakker in een boze droom - Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster (Gouden Kalf Competitie)
Gedurende anderhalf jaar volgen de Latasters drie vrouwen met borstkanker. We zien hoe zij de ziekte met de moed der wanhoop, en soms ook met humor, te lijf gaan. Waar halen zij hun veerkracht vandaan?  Met veel inlevingsvermogen tonen de makers het verschil in de reacties van de vrouwen.
‘Wakker in een boze droom’ won tijdens het IDFA 2013 de prijs voor de beste Nederlandse documentaire en eindigde op de tweede plaats in de top 10 van IDFA’s publieksfavorieten.

LOS! De wereld is van mij
- Eva van Pelt (Gouden Kalf Competitie)
De lichamelijk gehandicapte Tijmen probeert samen met zijn vrienden alles uit het leven te halen. Maar binnenkort zullen zij eindexamen doen en wordt het tijd om elkaar los te laten.

15 Pogingen - Aliona van der Horst (Gouden Kalf Competitie)
Suchan Kinoshita is een Nederlands beeldend kunstenares met een Duits-Japanse achtergrond. Zij beweegt zicht op het snijvlak van hedendaagse muziek en theater. In deze documentaire worden vijftien pogingen ondernomen om de essentie van Kinoshita’s kunstenaarschap aan te raken.

Waterlijken - Nelleke Koop (Debuut Competitie)
Koop observeert in haar documentaire vijf hoofdpersonen die na de vondst van een waterlijk naar sporen tasten. Wie is deze overledene, wat is er gebeurd?   
Onder de handen van de onderzoekers en hulpverleners verandert het lichaam van gevonden voorwerp in een mens dat terug kan keren naar de rouwende familie.
Na de vertoning op maandag 29 en dinsdag 30 september vindt er een speciale Q&A plaats met onder anderen regisseur Nelleke Koop. Bijwonen? Kijk hier voor meer informatie

Tevens worden er twee ‘Duivelse Dilemma’s’ vertoond:
Symbiose van Mijke de Jong (Gouden Kalf Competitie)
Mi Kulpa van Shariff Korver. Na de vertoning op maandag 29 september vindt er een Q&A plaats met de regisseur.

Brozer - Mijke de Jong, coproductie VPRO/Human (Gouden Kalf Competitie)
Nadat ze in 1997 vier zussen in de prijswinnende film ‘Broos’ vertolkten, maken we in ‘Brozer’ opnieuw kennis met de zussen: Leonoor Pauw (Muis), Marnie Blok (Ted), Lieneke Le Roux (Lian), Adelheid Roosen (Carlos). Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt voor haar het leven een totaal andere betekenis. Een speelfilm over veerkracht, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.

Voor meer informatie en kaarten: filmfestival.nl/publiek