Wie wil er nou niet met filmkenner Gawie Keyser naar de bioscoop? Human-leden mogen naar een feestelijk film-festijn dat plaatsvindt op 4 januari in Filmtheater Kriterion.

Op deze avond wordt de veelbekroonde film ‘Fruitvale Station’ vertoond, worden de leden verwend met een drankje en worden ze getrakteerd op een optreden: Gawie Weet Raad Live!

Keyser, die schrijft voor De Groene Amsterdammer en een vaste filmrubriek presenteert in het radioprogramma OBA Live, praat over de film na. Daarnaast kunnen mensen in de zaal hem maatschappelijke kwesties en levensvragen voorleggen. Aan de hand van zijn onmetelijke filmkennis zal hij deze beantwoorden. Wie er 4 januari bij wil zijn maar nog geen lid van Human is kan eenvoudig lid worden.

Fruitvale Station
De film waar je naar samen naar kijkt vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van Oscar Grant (Michael B. Jordan), een 22-jarige inwoner van San Francisco die samenwoont met zijn vriendin en 4-jarige dochter. Op oudejaarsnacht 2008 neemt hij de metro naar het centrum van San Francisco om daar de jaarwisseling met familie en vrienden te vieren. Als hij betrokken raakt bij een vechtpartij, heeft hij de schijn tegen zich en maakt een politieagent een fatale inschattingsfout … Op nieuwjaarsdag wordt deze gebeurtenis nog elk jaar in Amerika op Fruitvale Station herdacht.

Top vijf films van 2013
Woensdag 11 december maakte Keyser in het radioprogramma OBA Live zijn jaarlijkse lijst van de beste vijf films bekend. Hij koos dit jaar voor:

#5 Berberian Sound Studio (Peter Strickland). In deze film over het maken van een film staat niet een acteur of regisseur centraal, maar een foley artist, de man van de geluidseffecten. Timide Brit Gilderoy belandt in de jaren zeventig door een misverstand op de set van een bloedige Italiaanse horrorfilm, waarhij tot zijn gruwel gillende dames moet opnemen en op meloenen moet inhakken.

#4 The Act of Killing (Joshua Oppenheimer). Documentaire over de zuivering van communistische sympathisanten in het Indonesië van de jaren ’60 en ’70. De moordenaars van destijds laten aan de filmmakers zien hoe ze de moorden hebben gepleegd. Keyser: “Vooral de menselijkheid van de moordenaars komt sterk naar voren.”

#3 Inside Llewyn Davis (Coen brothers). De hoofdpersoon in de film, een muzikant, is bijzonder onsympathiek en niet voor het geluk geboren. Keyser: “De film legt op onnavolgbare wijze een connectie tussen folkmuziek en het echte leven.”

#2 Gravity (Alfonso Cuarón). Twee astronauten worden daarin op zichzelf teruggeworpen als hun shuttle wordt vernietigd en ze als enige overlevenden achter blijven. Keyser is fan van de innovatieve cinematografie in deze 3D-film. “We zien camerabeelden zoals we ze nog nooit hebben gezien.”

#1 Django Unchained (Quentin Tarantino). Een verhaal in het zuiden van de VS rond 1858. Volgens Keyser is deze film onderschat en legt hij juist prachtig morele dilemma’s rond slavernij bloot.

Gawie weet raad Live bijwonen?
Door te e-mailen naar metgawienaardefilm@human.nl kunnen mensen zich opgeven voor deze middag. Niet-leden kunnen eerst lid worden op Investeerinhuman.nl.

Blijf Keyser volgen via zijn Facebook, Twitter of Blog.