Ze zijn vrijwel onzichtbaar in Nederland – en dat is precies de bedoeling van deze mensen zonder papieren.

Ze hebben amper recht op gezondheidszorg of andere sociale voorzieningen, en leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden in de illegaliteit. Volgens Amnesty International hebben naar schatting 'enkele tienduizenden' mensen in Nederland om uiteenlopende redenen geen (geldige) verblijfsvergunning. Zoals de Filipijnse schoonmaakster Bing in de documentaireserie Leven in Limbo: "Ik zou niets liever willen dan belasting betalen, dan ben ik in ieder geval onderdeel van het systeem." 

Maar ook Ishmail, die de burgeroorlog in Sierra Leone meemaakte, vanwege traditionele en sociale redenen vluchtte en nu al jaren wacht op een besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Of de Braziliaanse Ruth met haar twee jonge dochters, de één wel met Nederlands paspoort, de ander niet. Hoe veerkrachtig moet je zijn om een leven in de wacht vol te houden? En is er een route uit dit naargeestige bestaan?

Leven in Limbo, vanaf april op NPO 2.

Dit artikel verscheen in het HUMAN Magazine. Vrienden van HUMAN ontvangen dit op de deurmat. Nog geen vriend? Meld je aan!