over de moord op Theo van Gogh en rol AIVD

zondag 2 november, 20.15 uur NPO 2

Politieke thriller die zich afspeelt tussen 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed B., en 10 november, de dag waarop leden van de Hofstadgroep werden gearresteerd. AIVD-teamhoofd Ellen Maas (Susan Visser) raakt ervan overtuigd dat de moord op Van Gogh voorkomen had kunnen worden als haar collega’s beter hadden opgelet. Maar alle sporen die leiden naar onoplettendheid van de overheid worden uitgewist. Er blijkt meer aan de hand.

Het is 2 november 2004, even na 9 uur in de ochtend. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af: in Amsterdam is Theo van Gogh vermoord. Even later wordt bekend dat de dader Mohammed Bouyeri heet. Vooral die laatste mededeling doet de hectiek ten kantore toeslaan, want die naam kennen ze bij de dienst maar al te goed. Maar Bouyeri is niet de enige, feitelijk kennen ze alle leden van wat de pers de ´Hofstadgroep´ is gaan noemen. Sterker nog, met menig lid onderhoudt de dienst nauwe contacten. Wat is er gebeurd? Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat Bouyeri, toch een centrale figuur in hun onderzoek, met het plan rondliep om een aanslag op Van Gogh te plegen? En dat hij het kon uitvoeren zonder dat de dienst het in de gaten had? Bij de AIVD wordt het de hoogste prioriteit om zo snel mogelijk de vele angels uit dit dossier te halen.

Teamhoofd Ellen Maas, die met haar vaste stafleden nauwlettend in de gaten wordt gehouden door haar baas Sybrand van Hulst, krijgt de taak om de vele dreigende brandjes te blussen. Van Hulst houdt ondertussen via enkele cruciale topambtenaren de politiek wel op afstand. Ondertussen staat het land, soms ook letterlijk, in brand. In die atmosfeer moet Ellen behoedzaam opereren, zeker als haar vermoeden steeds meer wordt bevestigd dat de dienst steken heeft laten vallen. Ze raakt ervan overtuigd dat de moord voorkomen had kunnen worden, als haar collega’s maar beter hadden opgelet. Dat brengt haar in een groeiend loyaliteitsconflict; de dienst is haar leven, andere zaken spelen geen rol. Wanneer blijkt dat er veel meer aan de hand is dan alleen onoplettendheid, komt haar loyaliteit met name richting haar baas onder grote druk te staan en zal ze uiteindelijk moeten kiezen. Zeker wanneer eenmaal alle sporen efficiënt lijken te zijn uitgewist.

Met onder anderen: Johan Leysen, Susan Visser, Pierre Bokma, Petra Laseur
Regie: Thomas Korthals Altes
Scenario: Theodor Holman en Gijs van de Westelaken
Productie: Column Film in co-productie met de VPRO
Deze film werd mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Human

Lees meer over 2/11 - Het Spel van de Wolf op www.vpro.nl