Laat ik het eerlijk bekennen. Toen Damiaan Denys twee weken geleden over het coronavirus sprak als tik van de Schepper, schrok ik. Zou de door Human zo geliefde psychiater het pad van Jort Kelder of dat van de neo-darwinisten hebben gekozen? Zou hij het virus een van God gezonden survival of the fittest vinden?

Ik had me in de vele sociale mediadiscussies die losbarstten kunnen mengen, maar daar vond ik mijn eigen standpunt te wankel voor. Veel binnenlands-politieke afwegingen van het kabinet begreep ik, niet de buitenlandse-politieke. De opstelling van Wopke Hoekstra inzake een Europees hulpprogramma aan zwaar getroffen landen als Spanje en Italië en de weigering om kinderen uit de Griekse kampen op te nemen, vervult me van schaamte. 

In de persoonlijke sfeer zit ik ook tussen twee vuren: ik wil mijn 90-jarige vader beschermen maar ik gun ook mijn drie kinderen een perspectiefrijke toekomst.

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

We werden het eens

Het lot bracht me een week geleden samen met Damiaan. Ik verwachtte een felle discussie, het werd een kalme uitwisseling van perspectieven. Zo kwam ik er achter waar het hem werkelijk omging: de Vlaamse filosoof-psychiater wilde alleen een brede maatschappelijke discussie over de coronacrisis starten, deze keer niet met een uitsluitend medische invalshoek. Ook cultuurdragers, juristen, medici, milieudeskundigen en wetenschappers zouden betrokken moeten worden. Dat paste precies bij de gedachten die ik zelf al vanaf het begin van dit dagboek probeer te verspreiden. We werden het snel eens.

De Brainwash Special: Overleven Na Corona wordt uitgezonden op zondag 3 mei om 19:20 op NPO 2

Vanaf die bijeenkomst met Damiaan ging het snel.

In een week tijd hebben we er voor Human een televisie-evenement van gemaakt, een sessie die ik nu al een succes durf te noemen. Laurens Knoop, de man die ons samenbracht, kondigde het debat via sociaal medium LinkedIn aan. Nog nooit heeft hij zoveel views gehad: bijna een miljoen.

Voorzichtige conclusie: het onderwerp leeft. Zondag om kwart over zeven is het op tv.

Ik was gisteren bij de publiekloze opname en ik durf nu al te zeggen dat ik uitzie naar een volgende Human Sessie in De Nationale Opera & Ballet.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona