De kogel is door de kerk. Human gaat het debat registreren en produceren, waarvan ik zelf al een poos hoop dat het er zou komen. Vier weken en een dag om precies te zijn. Op 26 maart schrijf ik in dit dagboek: "Economen hebben plaatsgemaakt voor medici. Terecht of onterecht, het omdraaien van de zandloper heeft consequenties." 

Is dat wenselijk? En als we onze toekomst niet toevertrouwen aan vooral economen en artsen, aan wie dan wel? Met welke focus? 

Als kleine omroep met een eigen vermogen van vrijwel nul is het onmogelijk om zo’n groot debat op ultrakorte termijn zelf te organiseren. Onze redder in nood is Laurens Knoop, baas van The School of Life, en partner van Human in ons jonge denkers-platform Brainwash. Voor het weekend belt hij me vanuit zijn auto met zijn immer enthousiasmerende toon. "Hey Marc, ik heb me nou toch een idee."

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Laurens Knoop van The School of Life.

Intellectueel initiator

Laurens steekt van wal over het nationale debat met deskundigen uit alle belangrijke sectoren, dat maar niet van de grond wil komen, met als vraag hoe moeten we uit deze crisis komen en wat moet de focus zijn? Het is precies waar ik naar zoek, en het mooie is dat Laurens dit als organisator ook snel voor elkaar kan krijgen. Op een toplocatie, met topsprekers.

Hij denkt nog aan het Concertgebouw en hij onthult de naam van zijn kompaan in dit initiatief: Damiaan Denys, de Vlaamse psychiater en filosoof die zo ongeveer in zijn eentje al begonnen is met een nationaal debat. We besluiten in het weekend een Zoom-sessie te organiseren om het plan verder uit te werken.

De rol van Damiaan zal die van intellectueel initiator en deelnemer zijn en niet die van debatleider of organisator. Andere namen die vallen: Ybo Buruma, Barbara Baarsma en Gijs Scholten van Asschat. Helaas valt het Concertgebouw als locatie af, het wordt de Nationale Opera die voor dit goede doel graag zijn prachtige ruimte beschikbaar stelt. 

Overleven na corona

Ook zingt de naam van een mogelijke presentator rond. Damiaan heeft contact gehad met Coen Verbraak, een goede bekende van Human van onder andere De Publieke Tribune. We besluiten om samen met hem dinsdagavond een anderhalve meter-sessie te beleggen bij Damiaan thuis.

Onze Vlaamse gastheer blijkt een goede kok. Onder het genot van klassiek bereide asperges en al even traditioneel geserveerde aardbeien toe hebben we een pittig gesprek over wat er inhoudelijk en financieel allemaal kan binnen en week en wat niet. We komen er bijna uit. Een dag later horen we van de zendermanager dat het grote debat in deze sportloze tijd op semi-prime time zal worden uitgezonden: zondag 3 mei om 19.15. Dat betekent een groot gesprek met het bord op schoot.  

Een dag later besluiten we met zijn allen dat we het moeten doen. Zojuist, weer een dag later, floept uit dezelfde computer waar ik dit stuk op schrijf een persbericht dat het debat aankondigt met de kop: Overleven na corona, een Brainwash Special. Het bericht is deels een kopie van de opening van mijn dagboek op 26 maart. 

Soms komen dromen uit en nog snel ook. Met dank aan Laurens, Damiaan, Coen en alle mensen die inmiddels hun beste krachten hebben toegezegd. Nu nog op een goede manier vinden om uit deze crisis zien te komen. 

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona