Deze week houd ik het kort. In een gesprek met de Volkskrant over hoe om te gaan met de lockdown, noemde econoom Jochen Murau Europa ‘een epidemiologische corridor’. 

Waarmee hij wilde zeggen: een virus kent geen grenzen. Dat geldt ook voor zaken als racisme, uitsluiting, water- en luchtvervuiling, criminaliteit, aantasting van privacy en nog heel veel meer.

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

President van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen tijdens een plenaur debat over racisme in Brussel.

Eén corridor

Maatregelen tegen deze verschijnselen komen nu vooral nog van 27 verschillende koninkrijkjes en republieken binnen de Unie. De coronacrisis heeft bewezen dat dat zo niet langer kan. Er is één corridor, met één algemeen belang, met rechten en plichten die voor iedere ingezetene van de EU gelijk zouden moeten gelden. Daar is één democratisch gelegitimeerde rechtsstaat voor nodig, met één federale regering.

We hebben het deze dagen over de mogelijkheid van een eerste vrouwelijke premier van Nederland. De Europese Commissie heeft al een vrouwelijke leider, we moeten Europa en haar aanvoerder alleen nog veel belangrijker maken. Ursula von der Leyen for president.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona