Het virus rukt op. Vandaag hebben riooljournalisten de jacht geopend op bekende personen die lijden aan Corona. Dan weet je het wel. Als Youp van 't Hek en prins Albert II van Monaco besmet zijn, dan komen we allemaal aan de beurt. Het dodental in Frankrijk, Engeland en Spanje schiet intussen omhoog.
Een goede vriend telde vanochtend zeven bekenden die lijden aan Corona. Bij Human en VPRO zijn zieken gesignaleerd met verdachte symptomen. Ook het hoestje van mijn vrouw neem ik bloedserieus.

Ik voel onrust. Als ik niet via de computer vergader, ijsbeer ik door het huis. Voor mijn lonkende boekenstapel kan ik de concentratie niet opbrengen en buiten is het rotweer.

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Hugo de Jonge en Mark Rutte hadden geen goed nieuws voor de verzorgingshuizen op 19 maart.

Tovenaars van de technologie

Mijn gezin is bezig met stofzuigers, wasmachines en andere lawaaiige apparatuur. De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge op NPO Radio 1 kan ik daardoor nauwelijks horen. Het gaat over de minister voor ziekenhuiszaken die gisteren tijdens een Kamerdebat over corona onwel werd en die vandaag aftreedt wegens oververmoeidheid. Aan het slot van deze speciale radio-uitzending zit het venijn: de verzorgingshuizen gaan per onmiddellijk dicht.

Als ik in de vroege avond mijn negentigjarige vader bel, komt mijn vrees uit. De deur van zijn huis is per onmiddellijk tot nader order op slot. Geen bezoek meer. Hoe moeten vader en zoon nu - om de premier te citeren - ‘een beetje op elkaar letten’? Ik vermoed via Skype en daarvoor dank ik oprecht alle tovenaars van de technologie. In virtuele zin kan ik dankzij beeldtelefoon bij hem zijn. Hem zien zonder te voelen. Skype verzacht de pijn van de fysieke scheiding, maar het stilt niet het verlangen om elkaar weer te zien.

Vlak voor het slapen gaan slaat mijn stemming nog lichtjes om. Na het EK voetbal en het Eurovisie Songfestival is nu ook de Formule 1-race in Zandvoort afgelast. Waar het virus als een zondvloed over de aarde spoelt, wast het Zandvoort schoon. Voorlopig.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona