Los van de ongehoord trieste aanleiding, de gewelddadige dood van George Floyd, ben ik opgelucht dat er berichtgeving is die het coronanieuws overstijgt. Ook omdat het in morele zin alle volksgezondheidskwesties overtreft. De aandacht voor discriminatie is hartverwarmend en het lijkt alsof een pendule die al bijna dertig jaar naar populistisch conservatief hangt, nu de humanistisch progressieve kant opgaat.

Deze wisseling van de wacht, biedt nieuwe mogelijkheden voor een groep waar ik zelf deel van uitmaak. Het brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, waarbij het niet makkelijk zal zijn om daar prudent mee om te gaan.
Neem het verbannen door de BBC van een Monty Python-filmpje omdat een schertsfiguur daarin racistische dingen zegt.

Neem het vertrek van de chef opinie bij The New York Times omdat hij ruimte had gegeven aan een conservatieve senator die op ongenuanceerde wijze opriep troepen in te zetten tegen plunderaars. Neem de stille goedkeuring voor het eigenmachtig van sokkels halen van standbeelden. Het zouden zo maar eens tekenen kunnen zijn van een nieuwe ‘linkse’ intolerantie voor andersdenkenden.

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Het standbeeld van Robert The Bruce, dat was vernield door Black Lives Matter- graffiti en dat staat bij het bezoekerscentrum van the Battle Of Bannockburn in Schotland, wordt gereinigd.

Niet mee laten sleuren

Zelf verwijt ik ‘rechts’ al dertig jaar dat het weinig ruimte biedt aan andere perspectieven. Of het nu om de positie van uitkeringsgerechtigden of om de verkettering van groene partijen gaat, met Femke Halsema als ultiem symbool. Of het nu om de permanente aanval op publieke instellingen gaat of om de belastingmoraal.

Het is geen oog om oog, tand om tand. Je zou je niet mee moeten laten sleuren in de neerwaartse spiraal van polarisatie en opgeklopte tegenstellingen. Juist in deze polariserende tijd van agressieve virussen en diepgewortelde discriminatie.

Juist nu zouden alle opvattingen zichtbaar en hoorbaar moeten zijn - de aantoonbaar haatzaaiende varianten uitgezonderd. Dat is de kern van pluriformiteit en diversiteit. Black Lives Matter staat in deze tijd terecht boven aan de agenda, voor een humanist is het een stap op weg naar het uiteindelijke doel: all lives matter.

Update: De BBC heeft de bewuste aflevering van Fawlty Towers inmiddels weer teruggeplaatst in zijn streaming. Wel met de opmerking dat er racistisch taalgebruik in voorkomt. Fawlty Towers-voorman John Cleese was woedend op de BBC omdat hij in deze aflevering racisme juist belachelijk wilde maken

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona