Het virus is zijn eerste en hopelijk laatste piek gepasseerd. Vandaag gaat Nederland van code rood naar code oranje, van de alarmfase naar een stabilisatiefase. In mijn directe omgeving betekent het: mijn vrouw gaat weer les geven, ik kan weer naar de kapper.

De stemming wil er alleen nog niet van opknappen. Dit weekend las ik een treffend citaat van de schrijver Erich Kästner aan het eind van de Tweede Wereldoorlog: "Bedremmeld lopen de mensen over straat. De leemte tussen het ‘niet-meer’ en het ‘nog-niet’ irriteert ze."

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Blije klant bij een kapper tijdens de heropening van de zaak. Werknemers in contactberoepen, zoals kappers en pedicures, kunnen weer aan de slag, mits zij zich houden aan de maatregelen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Wanneer stop een pandemie eigenlijk?

Over leemtes gesproken. Misschien is deze tussenfase wel het begin van de eindfase. Want wanneer stopt een pandemie? Als artsen het sein veilig geven? Of als de paniek verdwenen is? Als we zelf zo gewend zijn aan de ziekte dat deze van de voorpagina’s verdwijnt?

Zoals Allan Brandt, Harvard-historicus het in de New York Times verwoordde: "Veel vragen zullen niet worden beantwoord met medische gegevens, maar door politieke en sociale processen."

Met andere woorden: de ziekte is pas weg als die uit ons brein is weggesleten. Om de daad bij dit woord te voegen, verander ik per omgaande dit dagboek in een weekboek. Vandaag telde het RIVM zestien doden.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona