Voor de vierde keer dit jaar is een atheïstische blogger in Bangladesh vermoord. Niloy Neel zou door zijn aanvallers zijn onthoofd, zijn handen afgesneden. Boris van der Ham, te zien in de documentaire Onder Ongelovigen, reageert geschokt.

Neel vreesde al enige tijd voor zijn veiligheid, evenals een groot aantal schrijvers en bloggers in Bangladesh met uitgesproken atheïstische of humanistische standpunten. Het land is officieel seculier, maar critici zeggen dat de overheid zich afzijdig houdt van de aanvallen op bloggers door islamitische militanten.

Bezoek bloggers aan Humanistisch Verbond
"De vierde gruwelijke moord op een blogger in Bangladesh is opnieuw barbaars”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond.

“Een aantal weken geleden ontving het Humanistisch Verbond nog enkele andere bloggers uit het gebied. De internationale humanistische beweging staat pal achter deze moedige ijveraars voor een seculier Bangladesh waar niet extremisme de straten regeert maar vrijheid voor iedereen."

Onder Ongelovigen
Godslastering en afvalligheid is volgens het IHEU-rapport Freedom of Thougt in 55 landen strafbaar. In 39 landen riskeer je gevangenis en in 13 landen zelfs de doodstraf. Het zwaarst hebben 'afvalligen' het in streng-islamitische landen, maar ook in westerse landen is het niet eenvoudig voor ex-moslims.

In de documentaire ‘Onder Ongelovigen' geven Van der Ham en documentairemaker Dorothée Forma ongelovigen, een vaak vergeten groep, een gezicht. Uitzending: woensdag 2 september, 23.00 uur, NPO 2.