Georgina Sanders (beter bekend als Tineke Vroman) is op 94-jarige leeftijd overleden.

Tineke Vroman-Sanders was medisch antropoloog en begon op latere leeftijd ook te schrijven. Ze debuteerde in 1990 onder haar meisjesnaam met de dichtbundel Het onvoltooid bestaan. Haar recentste publicatie was de bundel Een huis om in te slapen (2007). Ook schreef ze een aantal boeken samen met haar man, die behalve dichter ook bioloog was.

De twee verloofden zich in 1938. Kort na de inval van de Duitsers ging Leo naar Engeland en daarna naar Nederlands-Indië. Daar werd hij na de inval van de Japanners gearresteerd. Hij zat in verscheidene jappenkampen en zag Tineke pas na de oorlog terug. Ze trouwden in 1947, kregen twee dochters en waren vrijwel onafscheidelijk.

Het Systeem
Redacteur Mirjam van Hengel van uitgeverij Querido noemt het een groot voorrecht dat ze met zowel Leo als Tineke heeft gewerkt. "Tineke is een vrouw zoals je ze maar weinig tegenkomt: wijs, lief, getalenteerd. Ik mis haar nu al en hoop dat ze hem ergens, in wat Leo het Systeem noemt, weer terugvindt."
Querido-uitgever Annette Portegies zegt dat Tineke Vroman vier generaties Querido-medewerkers zeer dierbaar is geweest. "Het boek van Leo en Tineke is nu definitief gesloten, al zullen ze, de eeuwig verliefden, blijven voortleven in onze herinnering."
 

Soms is liefde eeuwig

In 2010 maakte filmmaakster Ike Bertels een portret van het echtpaar Vroman. Kijk hier nogmaals naar "Soms is liefde eeuwig".