Filosoof en publicist Sebastien Valkenberg is de winnaar van de Theodor Award 2015. Hij schreef volgens de jury het meest opmerkelijke boek van dit jaar, ‘Op Denkles’. Valkenberg ontvangt de prijs op vrijdag 26 juni.

Hij geeft in dit boek wapens tegen dooddoeners, modieuze denkbeelden en andere vormen van antirationalisme. Hij doet dat in de voetsporen van twee illustere voorgangers die korte metten maakten met slordig denken: de schrijvers Gustave Flaubert en Karel van het Reve.

Speculatieve sociologen
Valkenberg (1978) richt zijn pijlen ook op modieuze filosofen zoals Alain de Botton en Peter Sloterdijk die volgens hem filosofie verwarren met moraal, als methode om het leven te veranderen. Hij noemt hen ‘speculatieve sociologen’. Een goede filosoof moet geen morele leidsman willen zijn, maar een beoefenaar van ‘harde denkwetenschap’. Filosofen geven ‘denkles’.

Luister hier het eerder op 10 april jl. in OBA Live uitgezonden interview met Sebastien Valkenberg:

De Theodor Award is een jaarlijkse terugkerende bekroning voor een uitzonderlijke kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een morele raddraaier. De winnaar wordt gekozen door de Human-redactie van het radioprogramma OBA Live, waarbij presentator Theodor Holman het laatste woord heeft.

De Snijtafel
Eerdere winnaars waren Jelle Brandt Corstius (2009), regisseur Mijke de Jong en actrice Samira Maas (2010), Maartje Duin en Katinka Baehr (2011), Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013) en de makers van ‘De Snijtafel’ (2014).

OBA Live, vrijdag 26 juni, 19.00-20.00 uur, NPO Radio 5.