Tijdens het festival zijn er elf films van Human te zien, waaronder twee gegadigden voor een Gouden Kalf:

In de categorie Lange Documentaire:
BURDEN OF PEACE van Joey Boink

In de categorie Korte Documentaire:
VOLGENS PROTOCOL van Anne-Marieke Graafmans

Human documentaires genomineerd voor een Gouden Kalf:

Overzicht Human films op NFF:

Burden of Peace

Guatemala is een paradijs voor zware criminelen. Vrijwel niemand wordt er opgepakt, laat staan veroordeeld. Deze documentaire vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de dame met de gevaarlijkste baan ter wereld. Als eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie bindt ze de strijd aan met drugsbendes en corruptie. Paz y Paz beperkt zich daarbij niet tot criminele praktijken van vandaag de dag; ze doet ook onderzoek naar de wandaden uit het verleden. Intieme film over het leven van een bijzondere vrouw met een vrijwel onmogelijke opgave.
Regie: Joey Boink
Burden of Peace is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Lange Documentaire.

Carnotstraat 17

Ooit maakten internationale filmsterren hun opwachting op de rode loper van Ciné Rubens, de destijds grootste en modernste bioscoop van België. Nu wonen op hetzelfde adres diverse migrantenfamilies onder één dak en sieren schotelantennes en waslijnen het groezelig ogende pand. De bewoners vertellen in de documentaire over migratie, identiteit en wortelen in de samenleving. Ondertussen mijmeren aan de overkant de bezoekers van het Vlaamse volkscafé over het blanke verleden van de buurt, terwijl in de Afrikaanse kapperszaak het veelkleurige heden over de tong gaat. De jazzy soundtrack verbindt de bewogen verhalen.
regie: Klara van Es

Harry, Tiny en Sonja

In het kader van de participatiemaatschappij wordt er na dertig jaar beschermd wonen van Harry, Tiny en Sonja verwacht dat ze op eigen benen gaan staan. Maar kunnen ze dat? Ze hebben een psychiatrische achtergrond, wat gebeurt er als het misgaat? Het proces dat de drie doorlopen laat onbevooroordeeld zien wat de snelle veranderingen in de zorg en het loslaten van de verzorgingsstaat betekent voor degenen die het aangaat. De focus van de documentaire ligt op de belevingswereld van de drie individuen die niet allemaal even zelfredzaam zijn, maar het met elkaar proberen te rooien.
Regie: Maartje Nevejan

Strohalm

(Just Listen!)
Bij de anonieme hulpdienst 113Online praten vrijwilligers met mensen die zelfmoordgedachten hebben. Deze documentaire laat niet alleen zien hoe ze dat moeilijke werk aanpakken, maar maakt ook ruimte voor de verhalen aan de andere kant van de lijn. Hoe kan het dat zoveel mensen om ons heen ogenschijnlijk normaal functioneren terwijl ze tegelijkertijd naar de dood verlangen? Wat zijn de strohalmen waaraan ze zich vastklampen? Het wordt duidelijk dat je geen professional hoeft te zijn om iets voor hen te betekenen. Luisteren kan levens redden.
Regie: Lian Priemus

Volando Voy

(I'll Fly Higher)
De Spaanse zigeunerbroertjes David en Jésus, dertien en twaalf jaar oud, leggen elke dag een lange weg af. Omdat niemand anders het voor ze doet, maken ze daar zelf een avontuur van. Soms halen ze gevaarlijke stunts uit, dan weer kijken ze plaatjes in een gevonden Playboy, houden ze even stil om naar een voetbalwedstrijd te kijken of bespreken ze en passant hun dromen.
Regie: Isabel Lamberti

Volgens Protocol

(According to Protocol)
Twee medewerksters van de 112-meldkamer vertellen in deze documentaire openhartig over hun verantwoordelijke en emotioneel zware werk. Van de vrouwen wordt verwacht dat ze hun telefonische hulp aanpassen aan het nieuwe protocol dat sinds kort van kracht is. Centralisten moeten een strak schema van vragenlijsten afwerken en dat gaat de één makkelijker af dan de ander. Hun getuigenissen maken dilemma’s inzichtelijk waar bevlogen zorgmedewerkers in toegenomen mate mee te maken krijgen: de beste hulp bieden versus de verzakelijking in de zorg.
Volgens Protocol is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Korte Documentaire.
Regie: Anne-Marieke Graafmans

Waar zij waren

(Where They Wander)

Psychologisch drama waarin Melle naar zijn strenggelovige geboortedorp terugkeert voor de begrafenis van een oude jeugdvriend. Juist daar ontmoet hij een vrijgevochten dorpeling. Maar door de samenkomst van heftige omstandigheden en de grote spanning in Melle's hoofd, eindigt het bezoek in een uitbarsting van frustraties bij de verkeerde persoon, op het verkeerde moment.
Regie: Bobbie Koek

Home

Cyriaque Kouenou is na zijn vlucht voor het leger uit Ivoorkust in een vacuüm beland. Teruggaan kan niet en in Nederland krijgt hij geen verblijfsvergunning. Hij hoort bij de groep Amsterdamse vluchtelingen die zich van tentenkamp via vluchtkerk naar leegstaande kantoorpanden verplaatst. Hoewel hij met zijn optimisme en bezielde muziek zijn lotgenoten even hun sores doet vergeten, heeft het zingen van een subversief lied op de radio hem in deze situatie gebracht. Tussen de muzikant en de filmer ontstaat een spannend, maar tijdelijk verbond.
Regie: Ramon Gieling
Home is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Lange Documentaire.

Ik hoor hier niet thuis

(I Don't Belong Here)
Zeven jaar lang registreert de camera het leven van Peter die in een instelling voor verstandelijk gehandicapten woont. Peter droomt van een eigen gezin in de gewone maatschappij, maar omdat er regelmatig iets ‘ontploft’ in zijn hoofd, waardoor hij alle controle verliest, blijft het bij fantaseren. Met gabberhouse, drummen en pianospelen probeert hij vat te krijgen op zijn problemen. Als de directeur besluit dat alle bewoners in nieuwe woningen tussen ‘normale’ mensen moeten leven, ontstaat er, na aanvankelijke blijdschap, angst en stress bij Peter en zijn groepsgenoten.
Regie: Mercedes Stalenhoef
Ik Hoor Hier Niet Thuis is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Lange Documentaire.

Levenslang

(Sentenced to Life)
Louis wordt in 2005 tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord. In 2008 trouwt hij met Jacqueline. De huwelijksvoltrekking vindt plaats binnen de gevangenismuren; de bruidstaart wordt aangesneden met een plastic mes. Wat betekent de levenslange opsluiting voor hun relatie? Even is er een kleine sprankeling van hoop wanneer Louis’ advocaat een herzieningsverzoek indient bij de Hoge Raad. Maar wat voor toekomst wacht Louis nog na twintig jaar opsluiting? Documentaire over de essentie van onvoorwaardelijke liefde en levenslange gevangenisstraf.
Regie: Carin Goeijers

De Verloren Zoon

Televisiefilm naar een verhaal van de Amerikaanse schrijfster Flannery O’Connor. Simon haalt de tegendraadse jongen Ronnie in huis om hem een kans op een toekomst te geven. Zo probeert hij tegelijkertijd zijn lusteloze zoontje Nando een nieuwe stimulans in zijn leven te geven. Maar in zijn ambitie om Ronnie te redden uit een grauw bestaan, is de hoogmoedige Simon blind voor het verdriet van zijn eigen zoon. Bovendien raakt hij verwikkeld in een strijd over het juiste geloof met Ronnie, die gelooft dat hij in de macht is van Satan.
Regie: Jaap van Heusden