Boris van der Ham heeft in de algemene vergadering van de VN Mensenrechtenraad in Genève gepleit voor wereldwijde afschaffing van wetten die godslastering verbieden. Religie wordt in deze wetten misbruikt om ongelovigen, minderheden en critici hun vrijheid te ontnemen, stelde hij.

Wie openlijk ongelovig is, riskeert in 39 landen gevangenisstraf en in 13 landen zelfs de doodstraf op beschuldiging van blasfemie of afvalligheid. Dat is in strijd met het Internationale Verdrag voor Burgerlijke en Politieke Rechten, dat vrijheid van godsdienst en levensovertuiging- inclusief het recht niet te geloven - garandeert.

Van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond (HV), deed de oproep op vrijdag 13 namens IHEU, een internationale koepel van humanistische organisaties.

OBA Live
Hoewel spreektijd voor de Mensenrechtenraad in Genève slechts twee minuten is, vertelde Van der Ham op woensdag 11 maart in het Human-radioprogramma OBA Live dat hij toch hoopt met dit kleine stapje iets te kunnen bereiken. 

Ook zei hij in deze uitzending dat hij voorstander is van sacties tegen landen als Saoedi-Arabië. Deze week deed de Saoedische overheid wereldwijde acties tegen de gevangenis- en lijfstraf voor de ongelovige blogger Raif Badawi af als bemoeienis met interne aangelegenheden.

Documentaire
De Human-documentaire 'Onder Ongelovigen' volgt Boris van der Ham onder andere bij zijn bezoek aan de VN.

Het gesprek met Boris van der Ham in OBA Live vindt u hier terug. Het begint bij de 21e minuut.

'Onder Ongelovigen' wordt binnenkort uitgezonden bij Human. We houden u op de hoogte over datum en tijdstip.