Sarab, Faiza, Ekhlas, Maqboola, Jamila en Ameera werden gevangen genomen door IS. Inmiddels proberen ze hun leven weer op te bouwen in vrijheid - maar hun strijd is nog niet voorbij. Op 5 april 2023 presenteerden zij een brief aan de vaste Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Lees hier de hartenkreet aan de Nederlandse politiek om meer erkenning en hulp voor de Jezidi gemeenschap.

Jezidi delegatie Daughters of the Sun
Commissie Buitenland Tweede Kamer

5 april 2023

Geachte leden van de Commissie Buitenland van de Tweede Kamer,

Wij zijn zes Jezidi vrouwen uit de film Jezidi Vrouwen - Dochters van de Zon van Reber Dosky. Onze namen zijn Sarab, Faiza, Ekhlas, Maqboola, Jamila en Ameera. Wij danken u zeer voor uw ontvangst op deze bijzondere plek waar u in grote meerderheid de genocide op de Jezidi heeft erkend.

Erkenning genocide

De erkenning van de genocide op ons volk, gepleegd door IS, is voor ons van grote betekenis. Het is de 74ste genocide op de Jezidi maar voor veel mensen de eerste die ze kennen. De erkenning geeft ons het gevoel dat ons lijden is gehoord en gezien door de rest van de wereld. We hopen ook dat de erkenning leidt tot hogere straffen van IS’ers die vervolgd worden voor hun oorlogsmisdaden.

Ons lijden toen

We zijn allemaal op jonge leeftijd, als tieners, ontvoerd geweest door IS. Ze hebben ons gescheiden van onze families. Ze hebben gezinsleden voor onze ogen vermoord. Ze hebben ons verhandeld op markten voor seksslavinnen. Ze hebben ons gemarteld. Ze hebben ons klein willen krijgen, maar dat is ze niet gelukt. Wij zijn sterk, sterker dan ooit.

Wat ons is aangedaan, gaat het voorstellingsvermogen van de meeste mensen te boven. Het is voor ons belangrijk dat mensen weten wat ons is aangedaan. In de film van Reber Dosky vertellen wij dat verhaal. We hopen dat u de film gaat zien als u dat nog niet heeft gedaan.

Ons leven nu

 • We leven nu al jaren in vluchtelingenkampen rondom Duhok (Irak) waar geen goede hulp is om te kunnen herstellen van onze traumatische ervaringen. Onze wonden zijn diep en nog lang niet geheeld.

 • De meesten van ons wonen in tenten. Sommigen wonen in een caravan, wat beter is. De tenten vliegen regelmatig in brand en zijn te heet in de zomer en te koud in de winter.

 • We kunnen ons niet ontwikkelen. Volgens de autoriteiten waren wij te oud toen we terugkwamen na de gevangenschap bij IS om nog naar school te gaan. Er is nauwelijks werk.

 • De terugkeer naar onze geboortestreek Sinjar is extreem moeilijk omdat daar alles kapot is. Onze huizen, onze scholen, onze ziekenhuizen, onze straten, onze elektriciteit- en watervoorzieningen. Alles moet worden herbouwd. Maar veel belangrijker is nog dat onze Arabische buren, die ons hebben uitgeleverd aan IS, nog altijd daar wonen. We vinden het moeilijk om hen te vertrouwen en het is nog niet tot een gesprek daarover gekomen tussen de twee bevolkingsgroepen. We weten niet of verzoening mogelijk is.

Onze wensen

Wij hebben hulp nodig, ook uw hulp, om onze levens weer op te kunnen bouwen.

#1. Gerechtigheid
 • Het is belangrijk dat alle landen de genocide op de Jezidi erkennen. Hiervoor kunnen landen die dat al gedaan hebben, zich inzetten;
 • De IS’ers moeten vervolgd en bestraft worden. Wij hopen dat onze getuigenissen in de film daaraan bijdragen;
 • Wij hebben steun nodig in de bewijsvergaring;
 • Er is hulp nodig om alle Jezidi die nog als slaaf in IS-gezinnen worden gehouden te bevrijden;
 • Jezidi die bevrijd worden, zouden zich zo snel mogelijk moeten kunnen herenigen met hun familieleden in het buitenland. Dat proces stuit nu op bureaucratische tegenwerking;
 • Er kan meer werk gemaakt worden van het zoeken naar massagraven en de identificatie van gevonden lichamen.
#2. Menswaardig wonen

Er is beter onderdak nodig in de vluchtelingenkampen. Alle tenten zouden vervangen kunnen worden door semipermanente woningen.

#3. Voorzieningen in de vluchtelingenkampen

Er zijn meer voorzieningen nodig in de vluchtelingenkampen. Bij de ontwikkeling daarvan willen wij betrokken worden als gelijkwaardige partners, die mee kunnen denken over hoe onze levens beter zouden kunnen worden. We hebben hulp nodig op het gebied van:

 • Onderwijs voor jong en oud;
 • Kinderopvang;
 • Gespecialiseerde hulp voor mensen met een handicap;
 • Medische zorg;
 • Psychische zorg, in het bijzonder traumabehandeling;
 • Talentontwikkeling;
 • Steun om ons eigen inkomen te generen en in afwachting daarvan financieĢˆle ondersteuning.
#4. Uitnodigingen om te komen herstellen

De situatie in Sinjar en in de vluchtelingenkampen is uitzichtloos. Voor de vrouwen die gevangen hebben gezeten bij IS zijn er tussentijds uitnodigingsprogramma’s nodig in Westerse landen om te kunnen herstellen van hun trauma’s. Duitsland heeft laten zien hoe dat kan.

#5. Terugkeer

Uiteindelijk hopen we dat de Jezidi kunnen terugkeren naar hun eigen geboortegrond in de Sinjar provincie. Daarvoor is nodig:

 • Veiligheid die door de VN beschermd wordt;
 • Wederopbouw van al onze dorpen en steden;
 • Hulp bij de verzoening met onze buren.

 

Wij danken u voor uw aandacht en medeleven,

Sarab, Faiza, Ekhlas, Maqboola, Jamila en Ameera

 

2Doc: Jezidi Vrouwen - Dochters van de Zon is te zien op donderdag 10 augustus om 22.10 uur op NPO 2 en NPO Start.

Sarab, Faiza, Ekhlas, Maqboola, Jamila en Ameera bij de Tweede Kamer commissie.