Moet je na een verhuizing binnen dezelfde stad wisselen van school? Moet je met dyslectie wel een boekbespreking doen? En wat als je als jongen met lang haar voor meisje wordt uitgemaakt? Deze en meer dilemma's zijn te zien in een nieuw seizoen van 'Wat zou jij doen?'

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige en toch ook herkenbare dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? ´╗┐Een panel van twaalf kinderen uit heel Nederland bekijkt de verhalen en denkt na over de vraag wat zij zelf zou doen in zo'n situatie.

Na een seizoen met tien dilemma's volgt nu een tweede serie met netelige vraagstukken van kinderen. In de eerste aflevering, uitgezonden op 5 januari, maakten we kennis met Juuls. Zij zit in groep 7 en verhuist binnen dezelfde stad. Zal ze gedurende haar jaar wisselen van school, met het risico haar oude vrienden kwijt te raken? Of moet ze gewoon iets verder fietsen?

De eerste aflevering over Juuls kijk je hieronder.

Meer dilemma's

In de tweede aflevering zien we de Syrische Reem (11), die twee jaar geleden vanuit Dubai naar Nederland is verhuisd. Ze heeft nog steeds heimwee, en wil zich graag thuis voelen in Nederland en op school. Ze wil graag meer vriendinnen omdat ze denkt dat het haar zal helpen. Maar hoe moet dat? Ze is bang afgewezen te worden. 

We maken tijdens de serie ook kennis met Sofie (11), die vanwege haar dyslectie bang is een boekbespreking te doen, en met Caspar (10) die blij is met zijn lange haar, maar daardoor ook nogal eens voor meisje wordt aangezien. Moet Caspar zijn vrienden vertellen dat hij het daar moeilijk mee heeft?

'Wat zou jij doen?' zie je elke zondag rond 19.25 uur op NPO Zapp. Wil jij ook advies geven aan Juuls, Caspar, Reem of Sofie, of één van de andere kinderen? Volg NPO Zapp op Instagram en laat in de comments weten wat jij zou doen!

'Wat zou jij doen?' is geproduceerd door CCCP in opdracht van Human.

Meer vragen van kinderen