Human is tussen alle omroepen goed vertegenwoordigd in het maken van maatschappelijke impact op de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit een rapportage van de NPO. Kritiek was er op de distributie van programma's.

In de rapportage stelde de NPO tachtig voorbeelden samen van programma's die effect hebben gehad op de Nederlandse samenleving. Daarmee wil de NPO-organisatie de waarde van de verschillende omroepen laten zien.

In de categorie Nieuws & Debat verzorgt Human drie van de achttien voorbeelden: de Argos-uitzending over het promotiestelsel van de Universiteit Tilburg, de reeks van meet-ups die Human organiseert rondom het thema mantelzorg en de Medialogica-uitzending over de hype rond de verdwijning van de broertjes Ruben en Julian. 

Ook in de categorie Cultuur is Human drie van de zeventien keer vertegenwoordigd. Genoemd wordt Brainwash, het grootste jaarlijkse  kennisfestival van Nederland, De vloer op jr. als leerschool voor nieuw acteertalent (jaarlijks 300 nieuwe aanmeldingen) en de Zapp Theaterprijs, waar jeugdtheater een landelijk platform krijgt.

Van de elf omroepen in het huidige bestel is Human een van de kleinste met een daarbij horend klein budget.

Klöpping geeft zijn lezing tijdens de presentatie van het NPO-rapport.

Gouden kluis

Het was niet alleen rozengeur en maneschijn bij de presentatie van het NPO-rapport. Er was ook kritiek. Alexander Klöpping hekelde de tekortschietende distributie van de 'gouden NPO-kluis'. Het centrale online kanaal van de NPO - 'NPO Start' - werkt lang niet zo goed als de apps van bedrijven als Youtube en Netflix. 

Om die strijd aan te gaan, pleitte Klöpping voor het opengooien van alle NPO-content. Zo zou iedereen die wil zijn eigen gelikte NPO-app kunnen maken, en neemt de kans op succesvolle distributie toe. 

Vraag is of de NPO-organisatie zo'n radicale stap aandurft. Al jaren wordt geklaagd over de steeds kleiner wordende ruimte die omroepen krijgen om zelf te experimenteren met onder andere online distributie. Het vrij beschikbaar maken van de gouden kluis lijkt daarom niet de koers te zijn die de NPO de komende jaren wil gaan varen.

Ook interessant: