Voor mensen die queer zijn en ook een migratie-achtergrond hebben, was er volgens festivaldirecteur Chris Belloni nog geen plek waar ze vertegenwoordigd werden. Op het International Queer & Migrant Filmfestival in Amsterdam probeert hij een veilige haven te creëren. Voor de vijfde keer vindt het festival plaats.

Vooral niet-heteronormatief

Het Queer and & Migrant Filmfestival vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats in Amsterdam tussen 4 en 8 december. Queer is een verzamelterm, maar betekent zoiets als 'niet-heteronormatief'.  

Op het festival worden naast filmvertoningen ook exposties,  masterclasses, performances en feestjes georganiseerd. Daarnaast is er de IQMF Academy waar 21 jonge en internationale filmmakers voor zijn uitgenodigd. Zij volgen workshops en maken kans op een geldprijs voor het pitchen van een nieuw filmplan.

We bezochten het festival en spraken met Chris Belloni die het festival vijf jaar geleden oprichtte, met vrijwilliger Ariya Ramjou, die Iran ontvluchte vanwege zijn homoseksualiteit en met de nieuwe media-kunstenaar Tamara Shogaolu. Zij gaf een presentatie over haar werk en over het gebruik van nieuwe media in filmproducties.

Meer over queer