Het WK is bijna afgelopen. Wat hebben we geleerd van het voetbalspektakel, binnen én buiten het veld?

We kregen dit jaar niet de kans ons volledig uit te dossen in oranje. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Door niet mee te doen, kregen Nederlanders de kans eens vanaf de zijlijn te reflecteren. Kijk eens naar de volgende Brainwash Talks over voetbalpassie, over buiten je comfortzonde treden en over hoe (Cruijffiaanse) taal de wereld vormgeeft. Kijken dus, want je gaat het pas zien als je het doorhebt.

De Leeuwen van de Atlas

Geen Nederland bij het WK deze keer maar Marokko is wel van de partij. Abdelkader Benali vertelt in zijn Brainwash Talk hoe trots hij is op het Marokkaanse team. De huidige generatie Marokkaanse voetballers zijn sterk en bevlogen, vindt hij. En daar kunnen we in Nederland nog flink wat van leren. In 1986, toen de Leeuwen van de Atlas als eerste Afrikaanse ploeg ooit doordrongen tot de tweede ronde van het WK was Benali elf jaar oud. Hij stond als jonge supporter ’s nachts op om zijn helden te zien spelen. Nu ziet hij dezelfde bevlogenheid bij het Marokkaanse team als toen.

Kuipvrees getackeld door de Grieken

Lammert Kamphuis neemt in zijn Brainwash talk het fenomeen ‘kuipvrees’ onder de loep. Een specifieke faalangst die zo breed gedeeld is dat er een naam voor is bedacht. Meerdere veelbelovende voetbaltalenten gingen er aan ten onder. Ze maken de torenhoge verwachtingen die er van te voren zijn nooit waar door de gigantische druk. In een poging om die ban te doorbreken gaat filosoof én Feyenoorder Lammert Kamphuis te rade bij de Cynici, de oude Griekse filosofen die oefenden in onafhankelijkheid. In De Kuip zet hij een aantal levenslessen op een rij waar niet alleen Feyenoorders bij gebaat zijn.

Cruijffiaans proberen begrijpen

René Appel is als taalwetenschapper de aangewezen persoon om tijdens dit WK het Cruijffiaans nog eens onder de loep te nemen. Want naast een fenomenale voetballer was Cruijff tevens een groot woordkunstenaar die er zijn eigen taal op na hield. Deze taal is volgens René Appel de moeite waard om te ontleden. Appel doet voor Human uit de doeken hoe de zinnen van Johan Cruijff werkelijk begrepen moeten worden in zijn Brainwash Talk. En snap je de uitspraken van Cruijff daarna nog steeds niet? Als hij had gewild dat je het had begrepen, had Johan het wel beter uitgelegd. 

Doe de test

Human en Brainwash zetten een elftal citaten op een rij met de vraag: is 'deze van een voetballer of van een filosoof? Was het bijvoorbeeld Lionel Messi of toch de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche die stelde dat ‘Een leeuw niet geïnteresseerd is in de mening van een schaap’? En: ‘Op de eerste plaats komt schoonheid, dan de overwinning. Maar waar het echt om gaat, is plezier’: Is dat een uitspraak van de Griekse filosoof Socrates, of van die andere Sócrates, de Braziliaanse voetballer?