Op Lowlands hield filosoof Lammert Kamphuis een pleidooi voor tegendraadsheid. Benieuwd naar meer van zijn werk? Bekijk het allemaal op deze pagina.

Naast filosoof is Lammert Kamphuis ook schrijver. In zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven  laat hij zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we vaak denken. Hij toont aan hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven.

Daarnaast deed hij onder andere een inspirerend betoog voor Human bij Kwartslag, hield hij een Brainwash Talk, was hij te gast in Brainwash Zomerradio en sprak hij op het Dus ik ben festival.

1. Over Kuipvrees

Tijdens het WK voetbal hield Kamphuis een Brainwash Talk over het fenomeen Kuipvrees. Dit is een vorm van faalangst die zo breed gedeeld is dat er een naam voor is bedacht. Menig veelbelovend talent ging eraan ten onder en zou de hooggespannen verwachtingen nooit helemaal waarmaken bij Feyenoord. In een poging om die ban te doorbreken, gaat Kamphuis als Feyenoorder te rade bij de Cynici, de oude Griekse filosofen die oefenden in onafhankelijkheid. In De Kuip zet hij een aantal levenslessen op een rij waar niet alleen Feyenoorders bij gebaat zijn.

2. Over onrust en ontevredenheid

Onrust en ontevredenheid uitbannen, kan een filosoof uit de oudheid je dat leren? Dit bespreekt Kamphuis in Kwartslag. Hij legt zijn oor te luisteren bij de Griekse filosoof Epicurus. Die hem leert dat onrust en ontevredenheid vooral ontstaan door onze grote verlangens en dat het zaak is te ontdekken welke verlangens ten grondslag liggen aan die onrust.

Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt. (Epicurus)

3. Over vriendschappen

Sociale media stellen ons in staat om met heel veel mensen contact te onderhouden. De sociale media zijn fantastisch voor vriendschappen. En tegelijkertijd zijn ze funest voor vriendschappen. Of, zoals Aristoteles al beweerde: ‘polifilia’ (veelvrienderij) is een groot gevaar op het gebied van vriendschap. Volgens Kamphuis is de paradox van deze tijd dat vriendschappen tegenwoordig steeds belangrijker aan het worden zijn, maar dat deze vriendschappen ook steeds minder waard worden. 

4. Over muziek en filosofie

Lammert Kamphuis is een echte duizendpoot. Hij studeerde filosofie en theologie en werkte als docent filosofie op middelbare scholen, hogescholen en de universiteit. Nu is hij freelance filosoof en werkt hij onder andere als docent voor The School Of Life. Daarnaast verscheen in 2014 zijn boek Vrijgemaakt, dertigers over het leven in een gereformeerde zuil. In deze uitzending van Brainwash Zomerradio wordt hij twee uur lang aan de hand van muziek geïnterviewd door Floortje Smit.

5. Over vergankelijkheid

In dit wandelgesprek vertelt Kamphuis over de spanning tussen vergankelijkheid en continuïteit aan de hand van het kunstwerk The Twilight Of Our Heart (2016) van Muntean/Rosenblum. Tijdens de tentoonstelling Once in a Lifetime was er iedere week een ander Wandelgesprek. Sprekers vanuit verschillende kennisgebieden gidsten je door de tentoonstelling en bespraken de (levens)vragen die de kunstwerken oproepen. Anders dan gebruikelijke museumgidsen waren de ‘wandelsprekers’ schrijvers, denkers, doeners en makers, die hun eigen kennis gebruikten als vertrekpunt en actief het gesprek aan gingen met jou als de ‘wandelaar’. 

6. Over een oneindig leven

Ook bekijkt Kamphuis het kunstwerk La Memoire Collective (2016) van Danielle van Ark. De kunst nodigt je uit om na te denken over jouw leven van begin tot einde. Omgaan met de eindigheid ervan is allerminst gemakkelijk, tegelijkertijd is het ook een bron van kracht. Want hoe zou het zijn als het leven oneindig is? Dan zou de tijd, jouw tijd en je hele leven zijn waarde wellicht verliezen. In dit wandelgesprek vertelt Kamphuis hoe een museumbezoek vaak een 'trip down memory lane' voor hem is.