Op Lowlands hield filosoof en schrijver Jan Drost een ode aan het gebroken hart en de emoties die daarbij horen. Benieuwd naar meer van zijn werk? Bekijk het allemaal op deze pagina.

Waarom is het niet overdreven om te zeggen dat de wereld vergaat als je wordt verlaten? Vraagt Jan Drost zich af. Op Lowlands vertelde hij dat dit onder andere komt omdat de wereld ook echt vergaat, dit laat hij als liefdesfilosoof zien aan de hand van geniale filosofische, psychologische en literaire inzichten.

Daarnaast is Drost schrijver. In 2011 schreef hij Het Romantisch Misverstand. Hierin laat hij zien hoe de romantiek als aaneenschakeling van fabels een gelukkig liefdesleven in de weg kan staan. 'Liefde kan zoveel mooier zijn dan de romantiek ons doet geloven. Het bevragen van denkkaders in je hoofd maakt je vrijer', meent Drost. Dat werd opnieuw duidelijk in het volgende boek van Drost ‘Denken Helpt’ (2015), waarin hij laat zien hoe filosoferen ingezet kan worden bij het vormgeven van je leven.

Jan Drost was bij Human onder andere te gast in Brainwash Zomerradio en hij hield een inspirerend betoog bij Kwartslag.

Over afhankelijkheid

In zijn Kwatslag vroeg Drost zich af of een filosoof uit de oudheid je kan leren om minder op jezelf en meer op de ander gericht zijn. Aristoteles liet hem inzien dat je zonder anderen niemand bent. Dat we zonder anderen niet gelukkig kunnen zijn. Daarom is het belangrijk niet alleen op jezelf maar ook op anderen te focussen.

'Onze tijd kan wel wat Aristoteles gebruiken.' - Jan Drost

Over muziek en filosofie

Romantiek is levensgevaarlijk volgens Drost. Hij schreef er meerdere boeken over. Daarnaast is hij verbonden aan The School of Life en schrijft voor NRC Handelsblad, Filosofie Magazine, Trouw en de Volkskrant. In deze uitzending van Brainwash Zomerradio wordt hij twee uur lang aan de hand van muziek geïnterviewd door Floortje Smit.