Hij is al producer, rapper, songwriter en kledingontwerper, maar binnenkort mag Kanye West ‘filosoof’ aan het rijtje toevoegen. Het Amerikaanse multi-talent kondigde afgelopen weekend zijn eerste filosofieboek aan: ‘Break the Simulation’. Is er sprake van branchevervaging? We vroegen het Stine Jensen.

Wat was jouw eerste gedachte bij dit nieuws?

'Ik dacht, wat een goede nieuwe, maar ook tijdrovende hobby voor Kanye. Bovendien is de titel veelbelovend.'  

Is zijn uitstap naar de filosofie uniek? 

'Er zijn natuurlijk veel artiesten die ook een boek schrijven, maar zelden is het filosofie! Meestal zie je het toch andersom: de filosofie met een (heimelijk) verlangen popster te zijn (Ad Verbrugge). Onder sporters komt het vaker voor. Eerst een carrière met het lichaam en daarna het schrijven (Peter Winnen, Jan Mulder).'  

Is er plek voor hem in de wereld van de filosofen? 

'Zeker. Ik zou zijn nog te verschijnen boek graag zowel willen plaatsen in de postmoderne nostalgie als in tijds-denken. Hij zegt dat we teveel in het verleden hangen met al onze beelden op Instagram etc. In plaats van in het hier en nu leven, bouwen we een archief op aan herinneringen. Hij is daarmee een van de filosofen die pleit voor meer aandacht, tijd en rust (net als Joke Hermsen). Maar het woord ‘Simulation’ doet denken aan Baudrillard en diens theorie over beelden, vandaar ook: postmoderne nostalgie. 

 

Wanneer kom jij met je eerste rap? 

'Als Typhoon of Ali B in mijn droomprogramma ‘Stine ziet sterren’ mij een handje helpen, durf ik het aan.'