Jaarlijks lopen er naar schatting een half miljoen mensen met suïcidale gedachten rond. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder de mensen tussen de twintig en veertig jaar. 3FM Tussenuur besteedt deze week daarom extra aandacht aan dit onderwerp.

Bespreekbaar maken

Het is een pijnlijk, heftig maar vooral confronterend onderwerp. En daarom moeilijk bespreekbaar. Wat zeg je tegen nabestaanden? Of hoe benader je iemand waarvan je weet dat diegene met suïcidale gedachten kampt? 

Veel van dit soort vragen blijven onbeantwoord en daar moet verandering in komen, vindt Roberto Lobosco, eindredacteur van 3FM Tussenuur. ‘Wij proberen het taboe te doorbreken en het onderwerp meer bespreekbaar te maken, vooral onder de jongeren.’ 

Hoe ziet de actieweek eruit?

Een nummer van artiest Logic, een rapper die bekend staat om het verwerken van maatschappelijke thema’s in zijn tracks, staat centraal in de actieweek. In Amerika sluit het lied af met een Amerikaans zelfmoordpreventie-nummer: 1-800-273-825, zoals de track van Logic heet. 3FM sluit het lied op de radio af met het Nederlandse nummer: 0900 - 0113. 

Naast een video van bekende dj's, brengt 3FM Tussenuur op hun website verschillende artikelen over het onderwerp. Tussenuur zendt ook de Human-documentaire Strohalm uit. Dj's die te maken hebben gehad met preventienummer 0113, doordat ze zelf hulp zochten voor een vriend of vriendin, komen ook aan het woord. 

‘Stichting 113 Zelfmoordpreventie doet ook mee en geeft woensdag een stoomcursus aan dj’s die in de nacht werken. Ze krijgen tijdens de cursus uitleg hoe ze kunnen handelen, wat ze wel en juist niet moeten zeggen. Het is vaak lastig om het juiste te zeggen als iemand met dit onderwerp bij je komt,’ aldus Roberto Lobosco. 

vijf zelfmoorden per dag

De afgelopen jaren is het aantal zelfdodingen gestegen: van 1.353 in 2007 naar 1.894 in 2016. Dat komt neer op gemiddeld vijf mensen per dag. Dat is het hoogste aantal in Nederland ooit. Alleen percentueel waren er in de tweede helft van de jaren zeventig tot eind jaren tachtig meer zelfdodingen.  

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over dit onderwerp of zoek je zelf hulp? Klik dan hier.