Ideeën opdoen over de wereld om ons heen. Ruim veertig nationale en internationale filosofische sprekers halen zaterdag 15 april op het Thinking Planet festival in Utrecht de wijsheid over de aarde naar Nederland. De redactie van Human dook het archief in en tipt alvast wat je kunt verwachten van de sprekers op het festival.

Onmogelijke bruggen

Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit, is zaterdag een van de sprekers op het festival. Ze gaat in gesprek over de multiculturele samenleving en de groeiende behoefte om, volgens haar onmogelijke, bruggen te bouwen tussen de verschillende groeperingen. Vlak voor de verkiezingen in maart schreef Halleh voor Brainwash een artikel over de ware keuzes die we zouden moeten maken. 

Goed leven

Michael Puett is een van de populairste Harvard-hoogleraren in Oost-Aziatische talen en beschavingen. Hij geeft zaterdag een lezing over een gelukkig leven en de kleine dingen die daarbij komen kijken. Eerder deze week vertelde hij in Brainwash over de fundamentalist die een beetje in ons allen zit. 

Onze rol in klimaatverandering

In maart, toen de verkiezingsuitslag bekend was, schreef filosoof René ten Bos voor Brainwash een artikel over de grote winnaars van de verkiezingen: het klimaat en het populisme. Hoe niet alleen de PVV maar ook veel andere partijen zich schuldig maakten aan populistische politiekvoering. Tijdens Thinking Planet gaat Ten Bos het hebben over de bewustwording van de klimaatveranderingen en hoopt hij erachter te komen of mensen zich wel realiseren wat hun rol is in de zorg voor de aarde. 

Relationeel mensbeeld

Schrijver en filosoof Jan Drost stelt het publiek zaterdag de vraag of verliefdheid en relaties cultureel bepaald zijn. De een put vertrouwen uit het gearrangeerde huwelijk en de ander uit internetdating. Waar komen deze verschillen vandaan? In Brainwash Zomerradio vertelde de filosoof over de valkuilen van romantiek. 

Migratie

Ook politiek filosoof Tamar de Waal is zaterdag aanwezig. Op het Brainwash Festival 2016 vertelde zij in een Brainwash Talk waarom er volgens haar niets klopt van de manier waarop Nederland op dit moment omgaat met inburgering, integratie en burgerschap.

Human is mediapartner van Thinking Planet