En hoe belangrijk vinden we dat?

Op 1 juli 1863 heeft Nederland officieel de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Antillen. Afgelopen vrijdag werd, zoals elk jaar, Keti Koti gevierd. Dat betekent in het Surinaams 'verbroken ketenen'. In steden als Amsterdam en Rotterdam wordt tijdens Keti Koti gefeest, gedanst en gegeten. Om de vrijheid te vieren. Maar er wordt ook herdacht. Daar wordt stil gestaan bij de dood en het leed van miljoenen tot slaaf gemaakten.

Hebben we in Nederland wel genoeg kennis over het slavernijverleden? In de discussie hierover wordt vaak beweerd dat in de geschiedenisboeken op de school te weinig aandacht wordt gegeven aan deze zwarte bladzijdes van de geschiedenis. 3FM Tussenuur deed een kennisquiz bij een klas uit Rotterdam. "Wie heeft het genaild?", vraagt 3FM-DJ Joram Kaat. Niemand stak een hand op. "Vinden jullie dit wel belangrijk?

"Ik heb vrienden die gekleurd zijn", vertelt een meisje uit de klas. "Zij maken wel eens een opmerking over slavernij. Dan denk ik: Zit je daar echt zo mee? Want dat wist ik niet. Als je er mee zit, kun je het zeggen. Als ik me afvraag: Voel ik me schuldig voor wat voorouders hebben gedaan? Dan kan ik daar eigenlijk geen antwoord op geven. Moet ik me daar schuldig over voelen?"

"Nee, jij hebt niks gedaan", legt artiest Braz uit. "Het is belangrijk dat je bewust bent van dat het wel is gebeurd, en waar bepaalde dingen vandaan komen. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen en omarmen."

3FM Tussenuur