Deze week presenteren de studenten van de filmacademie - ‘Lichting 2017’ - hun afstudeerfilms in Eye in Amsterdam. Human participeert jaarlijks in twee producties: een documentaire en een speelfilm.

En toeval of niet, de laatste jaren zijn er veel van die prijswinnende talenten met hun eindexamenfilms juist bij Human terecht gekomen. Het leverde mooie films op van bijzondere makers, die zich ook daarna hebben bewezen: de ‘filosofische’ documentaire IK van Jona Hohner; het aangrijpende Sacred Defence van Nima Mohaghegh; Magnesium, de prachtige speelfilm van Sam de Jong; het provocerende Onder Ons van Guido Hendrikx; A Twist in the Fabric of Space (2012) van Morgan Knibbe, Daar is het beter (2011) van Eline Schellekens, Winterslaap in Lukomir (2010) van Niels van Koevorden, Tzirk van Nova van Dijk en Pjotr – brieven uit de Goelag van Jan Jaap Kuiper.  Een rijtje om trots op te zijn.

En daar komen dit jaar twee nieuwe bijzondere films bij die maandagavond allebei in de prijzen vielen.

De documentaire Een onvergetelijk afscheid won de VPRO documentaire prijs 2017. Met de film probeert Claudio de Oliveira Marques het verlies van een goede vriendin die op ouderjaarsavond van een flat sprong een plaats te geven. In de hoop antwoorden te vinden praat hij met mensen die vanuit eigen ervaring spreken over hun verlangen naar de dood en met hun dierbaren.

Uit het juryrapport: We zijn onder de indruk van de openheid en kwetsbaarheid van de hoofdpersonen en het vertrouwen dat ze in de crew hebben gehad om zo open te spreken over een taboe-onderwerp. De aangrijpende openingsscène is onvergetelijk…."

Tekst gaat door onder afbeelding.

De korte speelfilm Aimée won de Topkapi Films Fictieprijs. Een film van Daan Groot (regie) en Ashgan El-Hamus (scenario) waarin de jonge studente Tess besluit te gaan werken als escort.

Uit het juryrapport: "De film die unaniem de Topkapi Films Fictieprijs verdient is de film die er optimaal in slaagt de queeste naar intimiteit tastbaar en voelbaar te maken. Hoewel de film een persoonlijk verhaal vertelt, richt deze bovendien een blik op de wereld om ons heen, een wereld waarin seks, losgezongen van liefde, een machtsmiddel is geworden."

Tekst gaat door onder afbeelding.

De films zijn het resultaat van een intensieve samenwerking van verschillende vakstudenten. Dit zijn ze:

Voor Aimée: scenario- Ashgan El- Hamus, regie- Daan Groot, productie- Valerie Bisscheroux, Maaike Gronheid, Cecile Neeteson, Camera- Simon Meesters, sound design- Tessa Fransen, montage- David Heemstra

Voor Een onvergetelijk afscheid: regie - Cláudio de Oliveira Marqués; productie - Denise van den Hoek, Bente Mars; cinematography - Michel Rosendaal: geluidsopname - Freek Vrijhof; sound design - Ruben Dekker, Karlijn Hendriksen; mixage - Leonardo Fontana Balparda; montage - Nikki Gorissen.