'Ik merk dat mensen wel steeds bewuster zijn van hoe ze in het leven staan. We ervaren met elkaar meer stress en we willen daar verandering in brengen. Maar er zijn meer zaken waar onvrede over heerst, met name maatschappelijke onderwerpen. Denk aan ontwikkelingen als de Brexit in Groot-Brittannië en de verkiezing van Trump als president van Amerika. Of het besef dat de smartphone niet alleen handig is, maar ook je aandacht opslokt. Er heerst een urgentie die de zoektocht naar ieders passie meer naar de achtergrond doet verdwijnen.
Mensen beseffen meer en meer dat de koers die ze varen constant bijgesteld moet worden en dat een festival als Brainwash daaraan bijdraagt. Hoe kunnen we weerstand bieden aan populisme? Zijn er alternatieven voor kapitalisme? Moeten we alsmaar gelukkig zijn? Psychiater Dirk de Wachter, een van de sprekers op het festival, zegt over die laatste vraag bijvoorbeeld dat de zoektocht naar geluk ons juist ongelukkig maakt. Ook het thema van het Filosofisch Kwintet sluit aan bij een gevoel van onvrede: hoe kunnen we weerstand bieden tegen bedrijven als Facebook en Google. Het zijn dienstverleners, maar er zit ook een last aan verbonden. De macht die deze bedrijven hebben, de data die ze verzamelen, de privacy die ze schenden, moeten en kunnen we daar iets tegen doen?
Mensen vertrouwen hun algoritme meer dan hun ouders als het gaat om partnerselectie, blijkt uit onderzoek. Ik zou zelf eerder ook het algoritme vertrouwen dan mijn ouders. Met alle zoektermen en foto’s die ik online invoer en aanklik, denk ik dat het algoritme mijn partnertype daar goed uit kan halen. Alleen de informatie die ik geef om mijn partner te vinden wordt commercieel ingezet en dat is de keerzijde. Ze denken te weten wat goed voor je is en proberen zo invloed op je leven te krijgen, dat is beangstigend.'