Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, is kritisch op de Nederlandse identiteit zoals geformuleerd in het regeerakkoord. Een bezoek aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer wordt verplicht gesteld, evenals het leren van het Wilhelmus.

Bevroren geschiedenis

Van der Ham vindt dat de uitgangspunten in het regeerakkoord de Nederlandse samenleving onvoldoende weerspiegelen. ’De Nederlandse identiteit ontdek je niet door de bevroren geschiedenis alleen. Het Rijksmuseum is prima, maar bezoek dan ook een museum dat er haaks op staat,' aldus de voorzitter. 'De Nederlandse samenleving is divers, dus laat kinderen ook zo veel mogelijk diverse mensen ontmoeten op school. Haal ze uit hun bubbel, zodat ze kritische burgers kunnen worden.'

Uit de ijskast

Naast de kritische reactie op het vormingsonderwijs, is het Humanistisch Verbond een actie gestart om medisch-ethische discussies te blijven voeren. ‘Deze onderwerpen, zoals we in het regeerakkoord lezen, worden nu op de langebaan geschoven. Wij willen niet dat deze onderwerpen in de ijskast komen’, aldus Van der Ham.