Meer dan vijftig documentaires draaiden deze week op het NFF. Welke films zijn de moeite waard? Human geeft 5 tips.

Van flitsende camera's op glamoreuze premières tot een handjevol bezoekers in schimmige achterafzaaltjes. Op het NFF draaiden afgelopen week documentaires van alle soorten en maten. Welke waren de beste? En waar zijn die komend jaar nog te zien? Human maakte een overzicht.

De belofte van slek

Wie wil leren overleven in tijden van cynisme en achteruitgang, moet naar Andy kijken in De belofte van Slek. Deze dertienjarige Limburger is vastbesloten zijn in rap tempo vergrijzende schutterij (spreek uit: sjutterie) in leven te houden. Dat doet hij met opgeheven hoofd, ook al heeft hij zware concurrentie van wielrenfietsen, pony’s en wakeboarden. Met flyers en open dagen probeert Andy de schiet- en paradeclub van zestien leden een jeugdige impuls te geven. Een grote verantwoordelijkheid op zulke kleine schouders.

Regisseur Nathalie Crum wilde een film maken over haar Limburgse roots en googelde: ‘schutterij met problemen’. Wat volgde was een warme en humoristische film over een held die wars van andermans meningen zijn droom nastreeft. Een vooruitloper op de troepen.

Uitzenddatum: 3 december 19:30 bij de NTR.

De Keuze Van Mijn Vader

Het leek haar in eerste instantie niet interessant, een documentaire over haar familie. Collega’s op haar werk benadrukten hoe bijzonder haar levensverhaal was en dat van haar ouders, dus besloot documentairemaakster Yan Ting Yuen toch de camera op te pakken. Ze volgde haar ouders naar Hongkong, waar ze na veertig jaar Nederland naar terugkeren.

De filmt zoomt in op de persoonlijke geschiedenis van het echtpaar, met name de vader. Zijn leven hangt nauw samen met grote ontwikkelingen in het Oosterse land, zoals de hongersnood onder Mao, de Culturele Revolutie van de jaren zestig en het uiteindelijke vertrek van Chinese migranten naar Europa en de rest van de wereld in de jaren zeventig. Een intrigerende documentaire over immigratie en integratie, vanuit een Chinees-Nederlandse invalshoek die we niet vaak te zien krijgen.

Vergeef me mijn schulden

Sinds regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould in 2016 de schuldenproblematiek op de kaart zetten met de docuserie Schuldig, lijkt er steeds meer aandacht te komen voor de groeiende groep Nederlanders die moet leven in armoede. Journalist Jesse Frederik van De Correspondent dook in de wereld van de incasso-industrie en ontdekte dat het kaalplukken van schuldenaren de samenleving jaarlijks alleen maar geld kost. 

Dat komt omdat moraal - wie niet kan betalen moet boeten - nog steeds een relatief grote rol speelt in Nederland. Zo ook in het Nederlandse rechtssysteem, zoals de documentaire Vergeef me mijn schulden laat zien. De ene persoon na de andere houdt zijn verhaal bij de rechter in de hoop toegelaten te worden tot de schuldsanering. Verslaving, scheiding, rouw, 'omstandigheden': zijn de gemaakte schulden 'te goeder trouw' gemaakt? En maakt dat eigenlijk uit? Oordeel zelf.

Kijk hier Vergeef me mijn schulden online

Meer over armoede van Human

Horacio & Johan

Er bestaan al veel documentaires, profielen, interviews en reportages over legende Johan Cruijff, maar dit tien minuten durende portret van Johan en zijn vaste fotograaf en vriend Horacio Segui is toch de moeite waard om even te bekijken. De docu bestaat voornamelijk uit oude, soms niet eerder vertoonde foto's van Segui. Dat biedt een nieuw en persoonlijk perspectief op het leven van de voetbalheld.

Een nieuwe morgen

Als door bezuinigingen steeds meer ouderenwoningen leeg komen te staan, verzint men in het Utrechtse Tuindorp een list: 41 jonge woningzoekenden trekken de flat in met als doel wat leven in de brouwerij te brengen. Dat blijkt echter nog niet zo vanzelfsprekend.

Regisseur Kim Brand bracht drie jaar door in het tehuis. Om de mensen echt te leren kennen en er voor ze te zijn. Ze laat zien hoe het leven zich in alledaagse gesprekken of sociaal ongemakkelijke situaties zich toch op een bijzondere manier ontvouwt. 

Uitzenddatum: voorjaar 2018 bij Human.

Meer over een nieuwe morgen