Ze doen het zelf wel

Deze 4 tieners hebben een eigen school

Kinderen leren beter van kinderen

Met haar 13 jaar kan het niet anders dan dat Jaïra de jongste schooldirectrice van Nederland is. Samen met haar zusje Jemyra (15), neefje Jayden (15) en vriendin Talita (14), vormt Jaïra het team van  School Makandra, in Amsterdam Zuid-Oost. Ook de ouders van de twee zusjes hebben een rol: kokkin en conciërge. 

En het is niet eens omdat ze ambitie hebben om iets in het onderwijs te doen later. Jaïra begon op een gegeven moment met bijles te geven aan haar neefje en binnen no-time had ze ineens een aanzienlijke groep aan wie zij en haar familie les gaf. Kinderen leren nu eenmaal beter van kinderen, vinden zij. 

Nu nog een klaslokaal

Elke zondag loopt het huis van de familie Daal vol met kinderen uit de buurt, die Engelse, reken- en taalles krijgen van de vier tieners. Ook is er een peuterklas. Ze hebben een soort van digibord, lesmateriaal, er zijn pauzes en op een gegeven moment gaan ze met hun allen aan tafel. 

Het liefst willen ze vijftig leerlingen op hun school, wat betekent dat ze echt op zoek moeten naar een klaslokaal. Want dan past niet in hun huis. En bij het vinden van zo'n ruimte kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Mocht je nou zoiets weten in Amsterdam Bijlmer, stuur dan een mail naar tussenuur@3fm.nl.

Veel meer van dit soort initiatieven zie je in de documentairereeks  We Doen Het Zelf Wel van Human, elke zondag te zien rond 16:20 op NPO 2. Kijk hier alle afleveringen. Dit filmpje is gemaakt door 3FM Tussenuur, het online programma voor, over, door, achter, naast, op, tussen en onder scholieren.

Lees meer over actieve burgers

21 items

De handen uit de mouwen, zelf bijdragen aan een betere wereld

Dossier
Recent Toegevoegd

Bas Timmer houdt daklozen wereldwijd warm

Bas Timmer steekt zijn handen uit de mouwen. Of eigenlijk in de mouwen, want hij maakt warme kleding voor daklozen. In Nederland heeft zijn stichting Sheltersuit in vier jaar tijd al zesduizend pakken, de 'sheltersuits', geproduceerd. Nu probeert Timmer het ook in New York.

'Holwerd aan Zee' ligt op koers

Een zeedijk doorbreken zodat het Friese Holwerd weer in verbinding staat met de Waddenzee. Volgens de initiatiefnemers van het bizarre plan zijn ze op de goede weg, en hebben ze naar verwachting eind dit jaar de benodigde zestig miljoen euro verzameld. En dat is nog maar fase één.

Waarom Jetta Klijnsma dol is op Supervrijwilligers

Ergens halverwege Beilen en Emmen ligt het jongste dorp van Drenthe: Witteveen, est. 1926. Een bedrijvig dorpje, met een uitzonderlijk hoog aantal zzp’ers. Het dorp ontving vorig jaar een Europese prijs voor dorpsvernieuwing, nadat het een jaar eerder al de Nederlandse equivalent van deze prijs won. Afgelopen weekend was heel Nederland welkom om te zien hoe ze dat voor elkaar kregen.

Deze dorpsraad dwingt de provincie Noord-Holland tot actie

Een drukke provinciale weg splijt al decennia lang het kleine Broek in Waterland in tweeën. Nu zien burgers uit het dorp hun kans om die historische fout uit te wissen.

Tegel eruit, plantje erin: de stad kan veel groener

Grijze tegels in de achtertuin: geen onderhoud, wel zo makkelijk. Wrik ze er toch maar uit, en vervang ze met een plantje. De natuur zal je dankbaar zijn.