Kinderen leren beter van kinderen

Met haar 13 jaar kan het niet anders dan dat Jaïra de jongste schooldirectrice van Nederland is. Samen met haar zusje Jemyra (15), neefje Jayden (15) en vriendin Talita (14), vormt Jaïra het team van  School Makandra, in Amsterdam Zuid-Oost. Ook de ouders van de twee zusjes hebben een rol: kokkin en conciërge. 

En het is niet eens omdat ze ambitie hebben om iets in het onderwijs te doen later. Jaïra begon op een gegeven moment met bijles te geven aan haar neefje en binnen no-time had ze ineens een aanzienlijke groep aan wie zij en haar familie les gaf. Kinderen leren nu eenmaal beter van kinderen, vinden zij. 

Nu nog een klaslokaal

Elke zondag loopt het huis van de familie Daal vol met kinderen uit de buurt, die Engelse, reken- en taalles krijgen van de vier tieners. Ook is er een peuterklas. Ze hebben een soort van digibord, lesmateriaal, er zijn pauzes en op een gegeven moment gaan ze met hun allen aan tafel. 

Het liefst willen ze vijftig leerlingen op hun school, wat betekent dat ze echt op zoek moeten naar een klaslokaal. Want dan past niet in hun huis. En bij het vinden van zo'n ruimte kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Mocht je nou zoiets weten in Amsterdam Bijlmer, stuur dan een mail naar tussenuur@3fm.nl.

Veel meer van dit soort initiatieven zie je in de documentairereeks  We Doen Het Zelf Wel van Human, elke zondag te zien rond 16:20 op NPO 2. Kijk hier alle afleveringen. Dit filmpje is gemaakt door 3FM Tussenuur, het online programma voor, over, door, achter, naast, op, tussen en onder scholieren.