Op 14 november is hij co-spreker tijdens de Socrateslezing die filosoof Joep Dohmen houdt over de rol van brede morele vorming (Bildung) in het onderwijs.

Is de ander echt de hel, zoals Jean Paul Sartre schreef?  “Nee, niet als we wat meer vertrouwen hebben in onszelf en daardoor anderen echt open tegemoet treden”, denkt tv-maker (Spuiten en slikken Op Reis, Je Zal Het Maar Hebben), blogger en dichter Tim Hofman (28). Dat begint in het basisonderwijs.

Toen hij twee was noemde zijn moeder hem al ‘Timmie Nee’. Nu is de Nee-fase volgens ontwikkelingspsychologen gewoon één van de fases in de peutertijd. Maar het zegt misschien wel iets over zijn eigenzinnigheid, drang naar vrijheid en aangeboren allergie voor autoriteiten van Hofman.

“In mijn puberteit kreeg ik op mijn lazer van mijn moeder. Ze zei: ‘Hoor je wat ik zeg’. ‘Ik hoor wat je zegt, maar ik ga er nu niets mee doen’, was mijn antwoord. ‘Ik zoek het wel uit. Het kan zijn dat je ooit gelijk krijgt, maar nu doe ik er niets mee.’ “ 

“Het is waar”, vervolgt Hofman, “ik bemoei me overal mee en ik wil alles zelf ontdekken. Waarom niet? Ik krijg maar één kans op deze voor een groot deel dichtgetimmerde wereld met al zijn conventies. Vrijheid is ons grootste goed en ik gun het iedereen. Je geest verruimen, jezelf zijn en je eigen keuzes maken in de wereld.“

Lees de rest van het interview op de site van het Humanistisch Verbond