De discussie over levenslange gevangenisstraf is weer opgelaaid. Carin Goeijers maakte over dit onderwerp een documentaire die Human enige tijd geleden uitzond.

Maatschappelijke doodstraf

In 1870 werd de doodstraf in Nederland afgeschaft en daar is levenslang voor in de plaats gekomen. In de film noemt de levenslang gestrafte Louis dit ‘een maatschappelijke doodstraf. Ze sluiten je op en gooien de sleutel weg.'

Louis Hagemann werd in 2005 tot levenslang veroordeeld. In 2008 trouwt hij in de gevangenis met Jacqueline. Samen leven zij ieder apart hun leven, hij binnen en zij buiten. Hoe houden zij zichzelf en elkaar staande in deze ogenschijnlijk perspectiefloze situatie?

In tegenstelling tot andere Europese landen betekent levenslang in Nederland écht levenslang, tot de dood erop volgt. In een interview dat onze redactie had met Carin Goeijers noemt zij dit fascinerend. En dan vooral hoe het werkt in het hoofd van een gevangene die nooit meer buiten zal komen. Carin: “Ik was heel erg benieuwd naar het overlevingsmechanisme dat iemand hiervoor ontwikkelt. Hoe komt iemand zijn dagen door, zonder enig uitzicht op verandering?”

Lees hier het hele interview.

Bekijk de documentaire