Gawie Weet Raad: Live-editie met They Look Like People, tijdens het Imagine Film Festival. Tien dagen vol horror, sci-fi, anime en alles daar tussenin.

Worstelt u met een levensvraag over liefde of haat, goed of kwaad?

Dan is hulp dichterbij dan u zou denken - namelijk in de wereld van de film. Filmjournalist en filosoof Gawie Keyser geeft in zijn blog Gawie weet raad voor Human en De Groene Amsterdammer zijn lezers de gelegenheid om hem een duivels dilemma voor te leggen. In zijn beschouwing betrekt Gawie vervolgens een film om dat dilemma te illustreren en te becommentariëren.

In samenwerking met Human presenteert Imagine voor het tweede jaar een live-editie van Gawie weet raad. In een nagesprek bij They Look Like People bespreekt Gawie met het publiek de schizofrenie die een centrale rol speelt in de film.

19 april om 17.10 uur  EYE 2

Human Filmtips:

They look like people

De hippe, succesvolle ontwerper Chris komt op straat zijn jeugdvriend Wyatt tegen. Die lijkt dakloos en Chris neemt hem in huis. Maar Wyatt ziet angstaanjagende dingen en hoort stemmen die hem bevelen geven en paranoïde maken. Als Chris wordt ontslagen, krijgt de relatie tussen de twee mannen een volstrekt onvoorspelbaar verloop. Sterke debuutfilm speelt met verwachtingen en houdt de spanning vast tot een verrassend slot.

Debuterend regisseur Perry Blackshear maakt al na een minuut of twintig duidelijk wat er met Wyatt aan de hand is. De spanning lijdt daar geen moment onder, want Blackshear speelt slim met de verwachtingen van de kijker en zet die regelmatig op het verkeerde been. Zowel Chris’ gefakete nonchalance als de koele onberekenbaarheid van zijn baas Mara zorgt voor een onbestemde spanning tussen de personages. Aangevuld met Wyatts nachtmerrieachtige visioenen, weet deze combinatie van karakters de film boeiend en verrassend te houden tot aan de bloedstollende eindscène.

Regie | Director: Perry Blackshear
VS | USA 2015
80m
Met | With: MacLeod Andrews, Evan Dumouchel, Margaret Ying Drake   
 

Midnight Special

Zoals Jaws volgens Spielberg niet over de haai gaat, zo gaat Midnight Special van Jeff Nichols niet over het bovennatuurlijke, maar over ouderschap.

Roy houdt zich met zijn kompaan Lucas schuil in een goedkoop motel. Ze hebben de achtjarige Alton bij zich en de televisie laat zien dat ze als ontvoerders gezocht worden.

Maar Roy is Altons vader en heeft hem weggevoerd van religieuze sekte The Ranch. Die ziet een verlosser in Alton. Ook de FBI heeft redenen om de achtjarige als een bedreiging te zien en zetten een klopjacht in. Bovennatuurlijke thriller met een Spielbergiaanse ontknoping.

In zijn films Shotgun Stories (2007), Take Shelter (2011) en Mud (2012) heeft Jeff Nichols zich laten zien als chroniqueur van het Amerikaanse heartland, ver weg van de grote steden. Het bovennatuurlijke, dat ook al een rol speelde in Take Shelter, krijgt nu een extra dimensie door de religieuze sekte die in Alton de toekomst van de wereld ziet. Daar staan de achterdocht van de FBI en de verbetenheid van Altons ouders fraai tegenover. Nichols’ vaste cameraman Adam Stone geeft het Amerikaanse platteland een vleugje Terrence Malick mee, maar het bovennatuurlijk slot is een Spielbergiaanse twist die veel aan de verbeelding van de kijker overlaat.

Regie | Director: Jeff Nichols
VS | USA 2015
112m
Met | With: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver

The Invitation

Een etentje met oude vrienden krijgt in deze beklemmende psychologische thriller een wel heel sinistere wending.

Will en zijn nieuwe vriendin Kira worden uitgenodigd voor een etentje met oude vrienden bij Wills ex Eden en haar nieuwe vriend David. Hoe ontspannen de avond ook lijkt te verlopen, al snel bekruipt Will het vermoeden dat de zo charmant lijkende gastheer David iets in zijn schild voert.

Deze beklemmende psychologische thriller werkt bedrieglijk kalm toe naar een unheimische climax.

De Nederlandse Michiel Huisman klimt langzaam maar zeker op in de hiërarchie van Hollywood. Huisman heeft zijn good looks al mee, maar als de bedrieglijk charmante David weet hij in zijn eerste grote Amerikaanse filmrol knap twijfel te zaaien over zijn bedoelingen. Dat niet alleen Will, maar ook de kijker zich steeds ongemakkelijker gaat voelen naarmate de avond vordert, is ook de verdienste van een scenario dat zijn kaarten lange tijd tegen de borst houdt. De climax zet in wanneer je ‘m al bijna niet meer verwacht. Het slotbeeld, eerder in de film al heel subtiel opgezet, is fantastisch.

Regie | Director: Karyn Kusama
VS | USA 2015
100m
Met | With: Logan Marshall-Green, Tammy Blanchard, Michiel Huisman, Emayatzy Corinealdi

Embers

Een virus heeft het leeuwendeel van de mensheid van haar geheugen beroofd. Zoals het jonge stel dat elke ochtend naast elkaar wakker wordt als vreemden. Miranda en haar vader hebben in hun bunker hun geheugen weten te behouden. Maar maakt dat hen ook gelukkiger dan de dolende zielen buiten?

Even intelligente als aangrijpende post-apocalyptische sciencefiction haalt het uiterste aan psychologische diepgang uit zijn beperkte budget.

Regisseur | Director: Claire Carré
VS/Polen | USA/Poland
86m
Met | With: Jason Ritter, Iva Gocheva, Greta Fernández, Karl Glusman

High Rise

Dokter Robert Laing overziet de rokende puinhopen van zijn flat. Drie maanden eerder betrok hij opgetogen dit felbegeerde appartement. Zijn flat had de ideale woonomgeving moeten worden, maar ontdekt de dokter de complexe klasse verhoudingen tussen de verdiepingen. In het utopische flatgebouw bereiken de spanningen tussen de lagere en hogere verdiepingen een kookpunt. Ben Wheatley (Sightseers) verfilmde J.G. Ballards cultroman met bijtende satire, veel bravoure en al evenveel bloed. Onderdeel van het thema programma ‘Building dreams & nightmares’.

Regie | Director: Ben Wheatley
GB | UK 2015
112m
Met | With: Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Elisabeth Moss

Human-leden betalenvoor een kaartje € 7,50  in plaats van € 10,=.