Socrateslezing: Humanisme in tijden van radicale religie
door Paul Cliteur

Zondag 3 april 2016 om 15:00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam

Dagelijks zien we radicale vormen van religie en religieus fundamentalisme om ons heen. Hoe verweer je je daartegen? Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van het recht en bekend humanist, pleit er in zijn Socrateslezing  voor om onze Verlichtingsidealen met verve en lef in stelling te brengen.

De dagelijkse confrontatie met radicale vormen van religie en religieus fundamentalisme vraagt om nieuwe inzichten. Paul Cliteur gaat in op de relatie tussen religie en geweld: is deze relatie  vanzelfsprekend? En als we constateren dat religieuze radicalen een minderheid vormen dan is die minderheid zo invloedrijk dat we ons op een culturele contra-strategie moeten bezinnen. Wat kunnen we eigenlijk doen tegen radicale religiositeit?
 
Religieus geweld is niet nieuw – de geschiedenis is er vol van. Een seculiere staat en een seculiere cultuur met bijbehorende waarden is lange tijd ons antwoord geweest. Maar zijn de waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap en de seculiere staat wel aantrekkelijk genoeg? Zijn we vooral te bang om arrogant en paternalistisch over te komen? Het seculier humanisme heeft de beste papieren om mensen in een samenleving te verbinden. We moeten er alleen zelf nog meer van overtuigd raken.

Paul Cliteur
Paul Cliteur (1955) is hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit van Leiden en schrijver van o.a. 'Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht', samen met Afshin Ellian (2016), 'Het Atheïstisch Woordenboek', samen met Dirk Verhofstadt (2015), 'Het monotheïstisch dilemma' (2010), 'The Secular Outlook' (2010) en Is Humanism Too Optimistic? in 'The Wiley Blackwell Handbook of Humanism (2015).
Van 1993 tot 1995 was Paul Cliteur voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Socrateslezing
Hoogleraar Paul Cliteur houdt zijn Socrateslezing op zondagmiddag 3 april om 15.00 uur in De Rode Hoed te Amsterdam. Info en aanmelding op www.socrateslezing.nl

In aansluiting op de lezing laat journalist Bahram Sadeghi gefilmde gesprekken over secularisme zien. Hij zal tevens het debat leiden.
 
Sinds 1984 geven originele denkers in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond commentaar op maatschappelijke vraagstukken vanuit humanistisch perspectief. Cliteur werd voorgegaan door o.a. Maajid Nawaz, Susan Neiman, Louise Fresco, Philipp Blom en Bas Heijne.