De documentaireserie 'Schuldig' maakt wat los bij mensen. Ook al kan niet iedereen begrip opbrengen voor de hoofdpersonen, kijkers willen wel graag oplossingen aandragen. Een greep uit de suggesties:

1. Kappen met torenhoge rentes

Een schuld begint soms met een klein bedrag dat door hoge rentes en incassokosten snel kan oplopen. Denk aan de aanschaf van de kinderbedjes door Carmelita. Is het een oplossing om een wet te maken die voorkomt dat een schuld eindeloos kan oplopen?

2. Leer met geld omgaan

Waar leer je dat eigenlijk, met geld omgaan? Kijkers zijn verbaasd dat Ron dure schoenen wil kopen voor zijn zoon, terwijl hij ze eigenlijk niet kan betalen. Is het een oplossing om al in het basisonderwijs les te geven in financiën?

3. Terug naar de gulden

De eurosceptici zullen deze oplossing ondersteunen. Maar is de invoering van de euro de schuld van de schulden?

4. Overbrug de ‘kennis-gap’

Een student Economie die Ditte helpt met haar administratie of een student Marketing die Dennis ondersteunt in zijn onderneming. Wat als studenten zich zouden inzetten voor mensen met schulden?

5. Geef je geld uit bij de lokale ondernemer

Er is ontzettend veel sympathie voor Dennis van de dierenwinkel. Is het een oplossing om met zijn allen inkopen bij hem te doen? Of om in je eigen buurt de noodlijdende ondernemer te steunen?  

6. De politiek moet helpen

‘Joehoe politiek!’ De PVV is de grootste partij in Amsterdam-Noord, voorheen was dat de PvdA. Welke oplossingen biedt de PVV? En welke rol kan de lokale politiek spelen in oplossingen?

7. Stop de impulsaankopen en koop tweedehands

Waarom kopen op afbetaling als je een goedkoop tweedehandsje kunt krijgen? De rol van een winkel als Wehkamp wordt door veel kijkers dubieus gevonden.

8. Voer het basisinkomen in

Als de overheid een vast basisinkomen aan iedere burger geeft, zonder daarbij voorwaarden te stellen, zou de schuldenproblematiek dan verdwijnen?

9. Behandel mensen als mensen

Het taalgebruik is ingewikkeld, dan snap je niet hoe je je problemen kunt oplossen. En wat als er menselijker gekeken wordt naar de problematiek?

10. Serious Request moet in actie komen

De actie van NPO 3FM en het Rode Kruis waarbij aan het eind van het jaar geld wordt opgehaald voor een stille ramp ergens in de wereld zou zich moeten richten op de schuldenproblematiek in Nederland. Is dat een oplossing?