Raddraaier Thompson

Overdreven verhalen doordrenkt van drugsgebruik, maar toch een journalistieke inspiratiebron. Journalist Jan Donkers interviewde in 1975 wildebras Hunter S. Thompson (1937-2005) en werd zijn fan. Donkers schetst een portret van de rebel in de reeks 'raddraaiers' bij OBA Live.

'Raddraaiers' zijn mensen die onze moraal radicaal veranderen. Thompson zette de journalistieke wereld in de jaren '60 en '70 op zijn kop. Hij was een van de legendarische vertegenwoordigers van de stroming ‘new-journalism’, zelf noemde hij dat 'gonzojournalistiek'. Voor zijn reportages trok hij bijvoorbeeld een tijd op met een groep Hells Angels. Eind jaren zestig waren zijn wilde verhalen een van de redenen achter het succes van het tijdschrift Rolling Stone.

Thompson was vooral bekend door zijn extreme gedrag, maar tegelijk was het een hele goede journalist met kritische reportages. Donkers vindt 'Fear and Loathing: On The Campaign Trail' het beste boek van hem. De gonzo-journalist beschrijft daarin de smerige spelletjes die werden gespeeld rond de campagnes in 1972 en 1976 voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In de documentaire 'Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson' uit 2008 wordt zijn levensverhaal verteld:

Jan Donkers
Donkers schrijft zelf literaire verhalen, maakt muziekprogramma’s en reisprogramma’s voor onder andere de VPRO. Als radioreporter versloeg hij onder meer de Amerikaanse verkiezingen in de periode van 1972 – 1992.

Luister op 5 maart om 19.00 uur op Radio 5 naar Donkers over Thompson in OBA Live, presentatie Theodor Holman.