Hugo Borst duikt samen met Adelheid Roosen in de wereld van de ouderenzorg. Wat zijn zijn beweegredenen?

Hugo Borst staat bekend als voetbalkenner en journalist. Zo schreef hij voor Voetbal International, Hard Gras en Algemeen Dagblad. Borst is ook vaak op tv te zien in het praatprogramma Studio Voetbal en als tafelheer bij De Wereld Draait Door.

Bij het laatste programma was hij ook regelmatig te gast. Hier had hij het niet over de voetbal, maar over de zorg. Er is namelijk een ander aspect in Hugo's leven dat aandacht vraagt: zijn moeder. Haar transformatie van een zelfstandige vrouw naar een hulpbehoevende dementerende die naar het verpleeghuis moest verhuizen maakte hij van dichtbij mee. Hugo kon haar als mantelzorger niet langer bieden wat ze nodig had. Over dit proces schreef hij twee boeken. De bestseller Ma (2015) werd al snel opgevolgd door Ach, moedertje (2017), waarin hij niet alleen een boekje opendeed over zijn moeder, maar ook over de zorg.

In 2016 stuurde Hugo samen met Carin Gaemers een brief naar toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn om protest aan te tekenen tegen de tekortkomingen in de zorg. Bovendien startten zij het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’. Ze ontvingen hiervoor de Machiavelliprijs. Borst vond en vindt het simpelweg belachelijk dat deze dementerende en kwetsbare ouderen niet de zorg krijgen die zij zo nodig hebben. Hij kreeg veel media-aandacht voor zijn missie en zette de ouderenzorg weer op de kaart. Het volgende project? Een theatervoorstelling genaamd Ma, waarin Eric Corton de rol van de zoon speelt. Tot juni 2018 is deze voorstelling naar het gelijknamige boek te zien in de theaters..