Waarom hebben we in Nederland een zorgsysteem waar mensen met dementie ongelukkig van worden? In de overtuiging dat het anders kan gaan Adelheid Roosen en Hugo Borst in het Rotterdamse tehuis De Leeuwenhoek. Daar gaan ze op zoek naar een betere manier om als mens en samenleving om te gaan met dementie.

In de serie In de Leeuwenhoek gaan Adelheid Roosen en Hugo Borst op zoek naar de dilemma’s van de ouderenzorg en - vooral - naar nieuwe perspectieven. Een zoektocht naar de beste ideeën die al tot uitvoering zijn gebracht. Maar ook buiten de zorg zoeken de twee inspiratie. Een liefdevol, humoristisch maar ook stekelig betoog voor verbetering van de ouderenzorg. Want als wij meer begrip voor de medemens met dementie krijgen, snappen we ook beter wat zij nodig hebben.

Adelheid en Hugo zijn beiden ervaren mantelzorgers, met vergelijkbare ervaringen en gedeelde zorgen. Hugo verzorgt zijn dementerende moeder al een aantal jaren en Adelheid maakte voor Human de documentaire Mam over haar inmiddels overleden, moeder met dementie. 

Ook Hugo komt in actie: het zorgmanifest dat hij samen met Carin Gaemers schreef, kreeg massale steun en politieke aandacht. Het tweetal won er de Machiavelliprijs 2016 mee.

Adelheid Roosen bij Koffietijd (RTL) op 12 februari 2018

Een minicollege van Adelheid in Koffietijd
Dementie is een gruwelijke aandoening. Toch ziet Adelheid ook een lichtpuntje, vertelt ze in Koffietijd. 'Ik ben gepassioneerd enthousiast over de manier waarop wij met mensen met dementie om kúnnen gaan. Ik vind dat we hen op veel punten in de steek laten en werkelijk isoleren door onze eigen gêne. Je laat je eigen vader of moeder in de steek als je je voor hen gêneert.'

MAM
Adelheid maakt Alzheimer niet alleen op televisie bespreekbaar. Ook in het theather bespreekt ze de ziekte. Haar theatervoorstelling bestaat uit het kijken van documentaire MAM, een monoloog en een dialoog. Ze hoopt daarmee saamhorigheid te creeeren tussen mensen die ook dementerende ouders of naasten hebben. 

Benieuwd? Vanaf donderdag 19 april start de vierdelige serie 'In De Leeuwenhoek' op NPO 2