Joke Borst is op 89-jarige leeftijd overleden in verpleegtehuis De Hofstee in Rotterdam. De moeder van Hugo Borst leed aan alzheimer.

De ervaringen met zijn moeder als patiënt, zetten de journalist er samen met onderzoeker Carin Gaemers toe aan een open brief te schrijven aan de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid. Daarop volgde het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’, wat ertoe leidde dat er 2,1 miljard euro extra naar verpleeghuiszorg ging. 

'Ik was een moederskindje'

Hugo Borst

In HUMAN magazine vertelde Hugo Borst over hoe hij zich erg moest losweken van zijn moeder: ‘Ik was een moederskindje en zij liet haar grip op mij niet los. Toen ze alzheimer kreeg, ben ik weer dichterbij haar gekomen, maar dat moet je je niet al te romantisch voorstellen. Mijn moedertje, zoals ze er nu bij zit, is een afsplitsing van de vrouw die ze ooit is geweest. Een soort light-light-light-versie van de vrouw die ik me uit mijn jeugd herinner.' 

Dit voorjaar liet Hugo Borst samen met Adelheid Roosen zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat in een verpleeghuis. Hugo en Adelheid waren zes weken lang te gast in het Rotterdamse De Leeuwenhoek voor de serie In de Leeuwenhoek. We wensen de familie Borst veel sterkte met het verlies.