Hartelijk dank dat u lid bent geworden van Human. Wij hebben voor u de beste twaalf programma's over het thema 'zorg' geselecteerd. Zoals de prachtige documentaire Een Nieuwe Morgen, over een verzorgingshuis waar hoogbejaarde mensen en jongeren samenleven onder één dak. De film Het Gouden Huwelijk, over het 50-jarig huwelijksfeest van Carla en haar dementerende man Frans. En de Brainwash Talk van gerontoloog Aubrey de Grey die betoogt dat ouderdom een ziekte is.

Een nieuwe morgen

Rust en regelmaat bepalen het bestaan van de bewoners van het verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht. Maar als door bezuinigingen steeds meer kamers leeg komen te staan, verzint men in Utrecht een list: Met het idee wat meer leven in de brouwerij te brengen kunnen 41 jonge woningzoekenden in de ouderenflats trekken. Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze?

Mam

Theatermaakster Adelheid Roosen filmde haar dementerende moeder samen met de mensen die het dichtst bij haar staan. Ze maakte van de beelden een intiem portret. Door in haar landschap, haar taal te stappen, verplaatst Roosen zich in de alzheimerwereld, in plaats van die wereld te verplaatsen naar de normale wereld. Met Mam deed Adelheid Roosen een visuele, met liefde en humor gemaakte poging tot het begrijpen van een ongrijpbare ziekte. Centraal staat de vraag: Wanneer neem je de regie over het leven van iemand over?

Jeroen Jeroen

De 15-jarige verstandelijk gehandicapte Jeroen woont bij zijn moeder. Overdag is hij in een opvangcentrum. Het weekend brengt hij door bij zijn vader. Vanwege zijn autistische aandoening is Jeroen zeer gevoelig voor prikkels en heeft hij voortdurend zorg en begeleiding nodig. Regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch volgen gedurende vier maanden het leven van de puber, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. Dicht op de huid gefilmd en zonder commentaar tonen zij hoe Jeroen zijn omgeving stelselmatig op de proef stelt.

We doen het zelf wel

Toen in het Groningse Kloosterburen de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam kunstenares Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen. En nadat bekend werd dat de ouderenzorg uit Kloosterburen zou verdwijnen, kwam Anne met nog een plan. Door de jongeren met een beperking te laten intrekken bij de ouderen in het verzorgingshuis kan de zorg toch weer betaalbaar worden voor iedereen. Een geruststellende gedachte voor de hoogbejaarde heren Zuidema en Ronda. Het betekent dat ze in hun geliefde dorp kunnen blijven wonen.

De Zorgfabriek

Als gevolg van het dichtdraaien van de geldkraan wordt zorg geautomatiseerd. Kim Brand maakte de documentaire 'De Zorgfabriek' over de instelling waar zij als weekendhulp had gewerkt en filmde de automatiseringsslag die daar op dat moment gaande was.

Het Gouden Huwelijk

Carla (Marja Kok) is vast van plan haar Gouden Huwelijk te vieren met haar man Frans (Peter Faber), die dement is en in een tehuis woont. Dan komt ze erachter dat haar man in het tehuis een nieuwe vriendin heeft, die ook dement is. Hun liefde is ontroerend en kinderlijk onschuldig. Maar het is ook pijnlijk. De vraag is of Carla de situatie kan accepteren.

Brainwash Talks: Ouderdom is een ziekte

De dood en belastingen zijn de enige zekerheden in het leven, werd lang gedacht. Maar gerontoloog Aubrey de Grey trekt die tegelwijsheid nu in twijfel. Hij laat zien dat ouderdom een ziekte is. En ziektes, die kunnen genezen worden.

In de Leeuwenhoek

Een maand lang verblijven Adelheid Roosen en Hugo Borst op een gesloten afdeling tussen mensen met dementie. In de eerste aflevering ontfermt Hugo zich over voetballiefhebber André Haak en Adelheid wordt vriendinnen met Wil den Exter. Filosoof en arts Bert Keizer, specialist in ouderenzorg komt op bezoek. Het blijkt best moeilijk om iemand met dementie een goede dag te bezorgen. Bekijk alle afleveringen van In De Leeuwenhoek.

Harry, Tiny en Sonja

Na dertig jaar moeten Harry, Tiny en Sonja de instelling voor Beschermd Wonen in Capelle aan den IJssel verruilen voor een 55+ complex in een gewone woonwijk. In het kader van de participatiemaatschappij wordt er van hen verwacht op eigen benen te gaan staan. Maar kunnen ze dat? En wat gebeurt er als het misgaat?

De Vloer Op: Ik ben niet gek

Eva en Guy zijn getrouwd. De laatste tijd heeft Eva steeds meer moeite met dingen te herinneren, ze vergeet veel. Ze zijn naar een specialist gegaan en die heeft Eva getest op vroege dementie. De uitslag van de test is over een week. In Humans klassieker De Vloer Op gaan acteurs improviserend op zoek gaan naar een verhaal.

Ik hoor hier niet thuis

Peter Schuster woont in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Purmerend. Regelmatig ontploft er iets in zijn hoofd waardoor hij alle controle verliest. Met drummen en pianospelen weet hij zijn gedragsproblemen te beteugelen en indruk te maken op meisjes buiten de instelling. Hij droomt van een geliefde uit de gewone maatschappij. “Ik hoor in een gewoon huis, met een vriendin erbij en kinderen. Daar hoor ik thuis, niet hier.”

Zag je het maar

Hoe bepaal je dat het geen zin meer heeft een jongere nog langer te begeleiden, terwijl er voor diegene geen alternatieven lijken te zijn. Laat je een jongere zijn of haar droom najagen, terwijl je weet dat een andere weg beter is? Zag je het maar geeft een beeld van een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Op deze groep vechten groepsleider Lisanne en haar collega’s voor een betere toekomst voor deze jongeren, in de hoop dat zij een zo zelfstandig mogelijke plek in de samenleving vinden.