Kunnen we ons lot naar onze hand zetten? Hoe te leven als onzekerheid de enige zekerheid is? Kun je honderd keer hetzelfde zien en het toch steeds weer als nieuw ervaren?

In Brainwash Talks spreken filosofen, wetenschappers en schrijvers uit binnen- en buitenland over voor hen essentiële waarden, die onder spanning staan. De redactie selecteerde de zeven beste Brainwash Talks voor je.

Waarde van tegenslag

Volgens psychiater Dirk de Wachter is het de ziekte van deze tijd: het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn en dat het moet meezitten. Hij vraagt zich af of we ons niet blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk. En: wat te doen bij tegenslag?

We should all be feminists

Zangeres Beyoncé is misschien wel haar grootste fan en The New York Times noemt haar een immens getalenteerd schrijfster. Haar belangrijkste punt? 'We should all be feminists.' Schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie roept op de stilte te doorbreken.

Je lot naar eigen hand zetten

Het leven van theatermaker Freek Vielen kwam op scherp te staan toen zijn moeder ernstig ziek werd. Hij worstelde met de vraag of we ons lot naar eigen hand kunnen zetten. Zijn antwoord, maar vooral ook troost vond hij bij de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut. Vielen vertelt wat Vonneguts bestseller 'Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade' hem leerde over de maakbaarheid van het leven.

Over Epicurus

Filosoof Lammert Kamphuis legt zijn oor te luisteren bij de Griekse filosoof Epicurus. Deze leert hem dat onrust en ontevredenheid vooral ontstaan door onze enorm grote verlangens en dat het zaak is te ontdekken welke verlangens ten grondslag liggen aan die onrust.

De donut-economie

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging de Britse econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het 'Environmental Change Institute' in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut. Met behulp van videofragmenten, diverse ronde attributen en een bijzondere tafel toont Kate Raworth aan hoe onze economie fundamenteel anders kan worden gestructureerd. Mét groei, maar dan binnen de gestelde grenzen. Of is de werkelijkheid toch vierkanter?

De bureaucratie voorbij

Albert Jan Kruiter is niet alleen onderzoeker, maar ondersteunt met zijn Instituut voor Publieke Waarden ook burgers die vastgelopen zijn in het bureaucratisch moeras. Een 19e-eeuwse Franse filosoof is daarbij zijn baken: Alexis de Tocqueville is volgens Kruiter actueler dan ooit.

De toekomst van liefde

Na een lange relatie werd schrijver en journalist Emily Witt gedumpt door haar vriend. In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe, traditionele verkering (samenwonen, trouwen, kinderen), besloot ze haar horizon te verbreden. Ze stortte zich in de wereld van online daten, open relaties en internetporno en laat zien wat de toekomst van liefde is.