Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om?

Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat de helft (49 procent) van de jongeren die te maken kreeg met verlies, denkt dat de jonge leeftijd waarop dat gebeurde invloed heeft gehad op hun rouwproces: "Ik had geen idee hoe dat moest en hoopte dat er een handleiding was waarin stond beschreven wat ik zou voelen en hoe lang dat allemaal zou duren. Maar die was er niet."

In iedere aflevering van Een Doodnormale Podcast onderzoeken Benthe en Sabien een andere fase rondom de dood en rouw bij jongeren. Aflevering 1 en 2 zijn beschikbaar op 24 mei, de Nationale Dag Aandacht voor Sterven. Daarna volgt er iedere maandag een nieuwe aflevering.

Sabien Brehler en Benthe Göbel

Aflevering 1: De Naderende Dood - 24 mei
Oncoloog Hans Westgeest

Oncoloog Hans Westgeest

Wat doe je als weet dat de dood er aankomt? Acteur Beau Schneider vertelt over de aanloop naar de dood van zijn moeder (actrice Will van Kralingen) en oncoloog Hans Westgeest over de slechtnieuwsgesprekken die hij als jonge arts dagelijks voert. Kun je je goed voorbereiden op de dood van een dierbare?

Luister ↓ aflevering 1
Aflevering 2: Het sterven - 24 mei
Fotograaf en schrijver Tatjana Almuli

Fotograaf en schrijver Tatjana Almuli

Bestaat een perfect afscheid eigenlijk wel? Fotograaf en schrijver Tatjana Almuli vertelt hoezeer zij worstelde toen ze op haar zestiende afscheid moest nemen van haar moeder. Nu schrijft ze er een boek over. Medisch maatschappelijk werker Mayke Tierie begeleidt mensen die ziek zijn en mensen die weten dat ze gaan sterven, én hun naasten. Hoe kun je afscheid nemen en hoe weet je dat je alles hebt gezegd?

Luister ↓ aflevering 2
Aflevering 3: De Uitvaart - 31 mei 
Programmamaker en presentator Carolien Borgers

Programmamaker en presentator Carolien Borgers

Wat is er allemaal mogelijk bij een uitvaart? Programmamaker en presentator Carolien Borgers vertelt over de crematie van haar vader en hoe dat óók de mooiste dag van haar leven was. Susanne Duijvestein en Siham Qoubaa zijn allebei jonge uitvaartondernemers. Hoe begeleiden zij families tijdens en na een uitvaart?

Luister ↓ aflevering 3
Aflevering 4: Als de Stilte komt - 7 juni
Producer en muzikant Joris Titawano (SirOJ)

Producer en muzikant Joris Titawano (SirOJ)

Wanneer wordt het stil na een uitvaart? Producer en muzikant Joris Titawano (SirOJ) vertelt over de stilte na de vergismoord op van een van zijn beste vrienden. En rouwdeskundige en psycholoog Ellen Dreezens heeft raad: wat helpt als iedereen om je heen wel doorgaat met het leven?

Luister ↓ aflevering 4
Aflevering 5: De Toekomst - 14 juni
Schrijfster Ameline Ansu

Schrijfster Ameline Ansu

Hoe leef je een toekomst zonder een geliefde? Presentator Nellie Benner maakte een documentaire over het verlies van haar moeder op 28-jarige leeftijd. Ameline Ansu schreef een boek over rouwverwerking nadat ze op jonge leeftijd beide ouders verloor en hier zelf geen boek over kon vinden zonder deprimerende inslag.  

Luister ↓ aflevering 5